2021 YILINDA YAPILACAK OLAN ÖNEMLİ UZAY ÇALIŞMALARI VE GÖK BİLİM GELİŞMELERİ
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
İçindekiler
Bu yazıda, 2021 yılında olan ve olması planlanan uzay çalışmaları ve gök bilim gelişmelerini göreceğiz. NASA’dan Bilim Görevleri Direktörü Thomas Zurbuchen, daha önce çok nadir gördüğümüz şekilde 2021’in bir bilim yılı olacağını söylüyor. Bende bu sözün altının ne kadar dolu olduğunu kanıtlamak için bu yazıyı hazırladım. İyi okumalar.
OCAK
8 Ocak’ta, “TÜRKSAT 5A” uydusu “SpaceX” tarafından “Falcon 9” roketi ile fırlatıldı.
“Ocak ayında pek fazla bir şey olmadı maalesef ki”
ŞUBAT
9 Şubat’ta Birleşik Arap Emirlikleri’nin “HOPE” aracı mars’ın yörüngesine ulaştı.
11 Şubat’ta Çin’in “Tianwen-1” robotik uzay araçları(3 tane) marsa ulaştı. Şuan yörüngede ileride iniş yapacak.
18 Şubat’ta Nasa’nın “Perseverance” yüzey aracı marsa ulaştı ve başarılı bir şekilde inişini gerçekleştirdi.
14 Şubat’ta Rus Soyuz Roketi, “Progress 77 “ kargo ikmal uzay aracını Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatacak. 17 Şubatta istasyona vardı.
22 Şubat’ta Northrop Grumman’ın “Antares NG-15″ kargo ikmal uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonun’na varacak.
25 Şubat’ta Rus Soyuz roketi, düşük gecikmeli, geniş bant iletişimleri için düşük Dünya yörüngesinde yüzlerce uydudan oluşan ve bir takımyıldız geliştiren “OneWeb” için yörüngeye 36 uydu fırlatacak.
MART
25 Mart’ta Boeing “Starliner” ikinci deneme uçuşunu yapacak. Başarılı olursa haziran’da Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek.
30 Mart’ta SpaceX “Crew Dragon” uzay aracını ikini operasyonel uçuş için Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderecek.
NİSAN
10 Nisan’da Rus Soyuz roketi, “Soyuz MS-18″ uzay aracını Rus kozmonotları Oleg Novitsky, Pyotr Dubrov ve Andrei Borisenko ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatacak.
Nisan ayının sonu veya mayıs başında Çin’in “Tianwen-1” gezgini’in marsa inmesi tahmin ediliyor.
MAYIS
26 Mayıs’ta Çiçek Ayı olarak da bilinen “Mayıs dolunayı” aynı zamanda yılın en yakın süper ayı olacak. Maalesef ki Türkiye’den gözlenemeyecek. Güney Amerika’dan ve Güneydoğu Asya’dan görülebilecek.
SpaceX Falcon 9 roketi ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na ikinci kargo ikmal görevinde, “Dragon 2” uzay aracını fırlatacak.(CRS 22)
HAZİRAN
SpaceX, Falcon 9 roketi ile Türk uydu operatörü Türksat için “Türksat 5B” haberleşme uydusunu fırlatacak. Haziran’da olması tahmin edilen fırlatma için tam tarih henüz belli değil.
10 Haziran’da Ateş halkası olarak da adlandırılan halkalı güneş tutulması gerçekleşecek. Gözlemlenebilecek en iyi yerler Rusya, Kanada ve Grönland olacak.
TEMMUZ
5 Temmuz’da Dünya, Güneş’ten en uzak konumunda.
Nasa’nın “DART” görevi başlayacak. Uzay ajansı, 2022’de asteroit Didymos’u ziyaret için bir sonda fırlatacak. Bu sonda, asteroidin uydusu Dimorphos’a çarpacak. Böylece bilim insanları, çarpışmayı ve bunun göktaşının yörüngesi üzerindeki etkisini inceleyecek.
AĞUSTOS
11-12 Ağustos’da Temmuz ortasından Ağustos sonuna kadar aktif olan yıllık “Perseid meteor yağmuru” bir gecede zirve yapacak.
22 Ağustos’da, “Sturgeon Dolunayı” yada “Mavi Ay” olarak bilinen Ağustos ayının dolunayı gerçekleşecek.
EYLÜL
SpaceX, Falcon 9 roketi ile iki “WorldView Legion Earth” gözlem uydusunu fırlatacak.
14 Eyül’de Neptün(Gaz Devi), 7,8 büyüklüğünde parlayarak, yılın en büyük ve en parlak zamanında görünecek. (Görmek için bir teleskoba ihtiyacınız olacak.)
EKİM
8 Ekim’de 06-10 Ekim aktif olan,“Draconid göktaşı yağmuru” bir gecede zirve yapacak.
16 Ekim’de NASA , Troya asteroitlerini incelemek için “Lucy görevini” başlatacak. Bu görevde NASA, Jüpiter`i güneş etrafında yörüngede takip eden ve yönlendiren bir grup asteroit olan Truva Atlarını inceleyecek. Lucy misyonu gezegensel atalarımızın bilgisini ve güneş sisteminin evrimini açığa çıkaracağı düşünülüyor.
31 Ekim’de NASA, Ünlü Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alacak olan “James Webb Uzay Teleskobu”nu fırlatacak. James Webb Teleskobu, sahip olduğu ileri optik donanımlar sayesinde evrenin yaklaşık 13,7 milyar yıl önce oluşumuna sebep olan “Büyük Patlama”dan (Big Bang) 200 milyon yıl sonraki halini inceleyebilecek.
KASIM
NASA’nın Ay’da kalıcı bir üs kurmak için başlattığı “Artemis” projesi kapsamında Kasım ayında Artemis-1 görevini başlatacak. Artemis 1, Ay yörüngesine yapılacak insansız test uçuşu olacak ve “SLS” roketinin ilk fırlatması olacak. Ardından Artemis-2 ile Ay’ın yörüngesine insanlı uçuş yapılacak. Artemis-3 ile de Ay’a iniş yapılacak. Bu sefer bir kadın astronotun da Ay’a ayak basması hedefleniyor. Ay’a iniş aracı olarak da bir özel şirket olan “Intuitive Machines” tarafından tasarlanan “Nova-C” aracı kullanılacak.
16-17 Kasım arasında yılın en çok beklenen meteor yağmurlarından biri olan “Leonid Meteor Yağmuru” bir gecede zirve yapacak. Leonid meteor yağmurunun zirvede olduğu gece saatte yaklaşık 15 meteor üretmesi bekleniyor.
ARALIK
4 Aralık’ta “Tam Güneş Tutulması” olacak. Yine maalesef ki Türkiye’den gözlenemeyecek. (Bu yıl Türkiye’den hiçbir tutulma gözlenemeyecek). Tam güneş tutulmasının izlenebileceği yerler, Antarktika, Güney Afrika, Atlantik Okyanusu olacak.
13-14 Aralık arası yılın en iyi meteor yağmurlarından biri olan “Geminid meteor yağmuru” bir gecede zirve yapacak. 120 adet görülmesi tahmin ediliyor.
2021 sonunda NASA, “NEA Scout” adına bir asteroid izci‘yi Kasım’da fırlatılması planlanan Artemsi-1 ile göndermeyi planlıyor. Bu görev ile Dünya’ya yakın bir asteroidin şekli ve hacmi, dönme özellikleri, yerel enkaz ve toz alanı, yüzey yapısı ve yörünge gibi fiziksel özellikleri hakkında bilgiler toplanacak.