JF-17 Thunder

JF-17 Thunder, gelişmiş, hafif, tüm hava koşullarında, gündüz / gece çok amaçlı savaş uçağıdır; 17″nin açılımı “Joint Fighter-17″dir, “FC-1 Xiaolong” ise “Fighter China-1 Şiddetli Ejderha” demektir. Adını Thunder (gök gürültüsü) koyan Pakistan Hava Kuvvetleri’nin gururu bu uçak. Pakistanlılar bu uçakla adeta gurur duyuyorlar. Maliyeti F-16 maliyetinin neredeyse yarısı.
Bu uçak Pakistan Aeronautical Complex (PAC), Kamra ve Chengdu Aircraft Industry Corporation (CAC) arasında bir ortak girişim olarak geliştirilmiştir. Çin-Pakistan ortak üretimi JF-17 Thunder hem Rusya/Çin standardı mühimmatları hemde NATO standardı mühimmatları kullanabiliyor. Pakistan JF-17’lerde kullanmak üzere Türkiye’den hedefleme podu olan ASELPOD’da satın almıştı zamanında.

2003’de uçuşunu gerçekleştiren JF-17, Pakistan Hava Kuvvetleri’ne 2007’de dahil oldu. Muhteşem havadan havaya ve havadan yüzeye savaş yeteneklerine sahip olan bu uçak son teknoloji ürünü aviyonikler, en iyi şekilde entegre edilmiş alt sistemler, bilgisayarlı uçuş kontrolleri ve en yeni silahları kullanma yeteneği ile aynı sınıftaki rakiplere göre kesin bir avantaj sahibidir. Bu, tüm hava koşullarında, çok rollü hafif muharebe savaşçısı, orta ve alçak irtifalarda dikkat çekici yüksek muharebe manevra kabiliyetine sahiptir.

JF-17: Mig-29, Mig-35 ve Dassault Mirage F1’de de kullanılan RD-33 Turbofan ile havalanıyor. Bu motor Rus kökenli Klimov firmasına aittir. Manevra kabiliyeti oldukça iyi olan JF-17 en çok F-16’ya benzetiliyor. Zaten uçağın üretimin en önemli nedeni fazlasıyla maliyetli olan F16’ların yerine daha düşük maliyetli bir savaş uçağı geliştirerek hem ülkeye katkı sağlamak hemde ihracat yaparak kar elde etmek. JF-17’nin kuyruk yapısı ve burun kısmı F-16 ile en fazla benzerlik taşıyan yerleri olmasına karşın JF-17’nin hava alıklarının yanında olması ve manevra esnasında alçak/yüksek basınç oranının daha iyi bir verim verebilmesi için ek kanatçığa sahip olması onu it dalaşların da oldukça avantajlı duruma getiriyor. JF-17, 4.325 kg’a (9.535 lb) kadar havadan havaya ve havadan yere silahlarla ve uçağın yedi sabit noktasına harici olarak monte edilmiş diğer ekipmanlarla silahlandırılabilir.

Uçak günümüze kadar 2 varyanttan oluşuyordu: Block I ve Block II. Gelecekteki hedefleri ise B modeli ve Block III. Etkili ateş gücü, çeviklik ve savaşta beka kabiliyetiyle, uçağın herhangi bir hava kuvveti için güçlü bir platform olarak ortaya çıkmasıydı ki bu Block III bu nedenle üretildi .Uçağın ilk varyantı yani JF-17 Block I’in kötü bir dezavantajı var: Havada yakıt ikmali yapabilmek için yeterli donanım ve teknolojiye sahip değil.JF-17’lerinin havada yakıt ikmali yapabilmesi için Mirage III uçaklarına yaptıkları şeyin aynısını yapan; JF-17 Block II’ye IFR sondalarını (yakıt ikmal borusu) ekleyen Pakistan, Block I’lere de bu sondaları eklemek için çalışmalara devam ediyor. Gelişmiş versiyon; Block II’lerin üretimine 2016 yılı sonunda son verildi. 2015 yılında Pakistan 16 JF-17 üretti. 2016 itibariyle Pakistan’ın yılda 25 JF-17 üretme kapasitesine sahip olduğuna inanılıyor. Uçak gövdesinin% 58’i Pakistan ve% 42’si Çin / Rusya menşeli. Aralık 2016 itibarıyla Pakistan Havacılık Kompleksi, Pakistan Hava Kuvvetleri tarafından Blok 1 tipi ve Blok 2 tipi 33 jet tarafından kullanılmak üzere ülkede 70 jet ürettiJF-17 Blok II versiyonunun en önemli avantajlardan biri, havada yakıt ikmal kabiliyetinin bulunması. Şu an block III ilk uçuşunu geçtiğimiz Aralık’ta yaptı.

Uçak, doğru silah teslim modlarını ve minimum pilot iş yükünü içeren çözümleri içeren modern Depo Yönetim Sistemi ile donatılmıştır. En modern ve konvansiyonel silahlardan bazılarını taşıyabilir;
Pakistan, uçağa daha teknolojik hale getirmek için İngilizler ve İtalyanlar ile de görüştü. Radar sisteminin ASEA olması ve çeşitli füze istemlerini kullanabilmesi, havada yakıt ikmali gerçekleştirmek için gerekli teknolojiye sahip olması ve yeni nesil bir kokpite, yeni veri bağlantıları/elektronik harp özelliklerine sahip olabilmesi için uçağı yeniden yapılandırdı.17 Haziran 2015’te Jane’s Defence Weekly, JF-17 Block III’ün bir AESA radarına, kask takılı bir ekrana (HMD) ve muhtemelen dahili bir kızılötesi arama ve izleme (IRST) sistemine sahip olacağını doğruladı. JF-17 Block III modelinde Block II’den farklı olarak KLJ-7A Aktif Elektronik Taranan Dizi (AESA) radarı,Yeni geniş açılı Başüstü Gösterge (Head-Up Display) ve Füze Yaklaşma Uyarı Sistemi (MAWS) / Radar Uyarı Sistemi (RWS) bulunuyor.

Yeni Motor: Muhtemelen RD-33MK’nın geliştirilmiş bir türevi eklendi. Aviyonik yazılım, açık mimari konseptini içerir. Askeri açıdan optimize edilmiş Ada programlama dili yerine, yazılım popüler C ++ programlama dili kullanılarak yazılmıştır ve mevcut çok sayıda sivil programcının kullanılmasını sağlar.
Sektör raporlarına göre, 2020’nin ilk yarısında son beş yılda en çok teslim edilen uçak sayısı JF17 oldu. 2011’deki indüksiyonundan bu yana, JF-17 Thunder 19.000 saatlik operasyonel uçuş biriktirdi.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Sitenin havacılığa gönül vermiş yazarlarından birisiyim, aynı zamanda lise üçüncü sınıf öğrencisiyim ve ömrümü havacılığa adayabilmek için çabalıyorum. Kayseriliyim ve Kayseri' de yaşıyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap