Helios Kazası
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kuledeki uçuş mühendisleriyle arızayı gidermeye çalışan pilotlar bu sefer kokpitte uçağın ana ikaz alarmını duymaya başladı. Aynı anda da kabin bölümündeki yolcuların başının üstündeki bölmeden geçici oksijen maskeleri düşmeye başladı. Uçak tırmanışta olduğu için emniyet kemerlerinin henüz açılmaması sebebiyle kabin görevlileri uçağın pilotlarıyla iletişime geçemedi ve kabindeki durumdan pilotları haberdar edemedi.
Bu sırada kule ile uçak arasındaki telsiz bağlantısı tamamen kesildi. Kule, pilotlarla yeniden telsiz teması kurmaya çalışırken hava trafik kontrol ekranından uçağın hala kendi rotasında uçmaya devam ettiğini fark ettiler.
Bunun üzerine Atina’da piste inmesi gerekirken havada tur atmaya başlayan uçağın yerleşim yerine düşmesinden endişelenen hava trafik kontrolörleri Yunan Hava Kuvvetleri’nden yardım istedi ve Yunan Hava Kuvvetleri, 2 F-16 uçağına, Helios uçağını kontrol etmesi için emir verdi.
Uçağın bulunduğu koordinatları alan F-16 pilotları, Helios uçağını bulmak için havalandı. Uçağın yanına yaklaşan pilotlar Helios uçağının kaptanlarıyla telsiz teması kurmaya çalıştı ama başaramadı çünkü uçaktaki bütün yolcular ve pilotlar hipoksi (oksijen yetersizliği) geçirerek bayılmışlardı.
Otomatik pilotta 70 dakika boyunca uçan uçağın tüm yakıtın bitmesi sebebiyle sol motor durarak uçak sola doğru yan yatmaya başladı kısa bir süre sonra da Atina’nın kuzeyindeki dağlık bölgeye düşerek uçaktaki 115 yolcu ve 6 mürettebatın tamamı hayatını kaybetti.
Kaza sonrasında yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucunda açıklanan raporda;
Larnaka-Prag seferinden bir gece önce gerçekleşen Londra seferinde uçakta basınç arızası oluşması nedeniyle, bakıma giren uçak kontrol esnasında teknisyenler tarafından normalde otomatik olması gereken basınç sistemini manuel de unutması sebebiyle ve Larnaka-Prag seferini gerçekleştirecek olan pilotların uçuşa başlamadan önce yapılan checklistleri eksik yapmasından dolayı basınçlandırma sistemi tırmanışa geçtiği andan itibaren otomatik olarak çalışmayarak uçakta basınç kaybına neden oldu. Uçaktaki yolcu ve pilotların basınç kaybından yetersiz oksijen almasından dolayı hipoksi geçirerek önce bilinç kaybı ardından baygınlık ve en sonunda öldükleri ortaya çıktı.