Uçaklarda storage nedir?
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Uçak 7 günden fazla operasyon yapmayacak ise koruma altına alınır.
Birkaç kategoriye ayrılıyor 7 gün, 1 ay, 2 ay veya 1 yıl olmak üzere farklı kategorilerde koruma prosedürleri mevcut.
Uçaklar koruma altına alınırken dikkat edilmesi gereken bir şey de nemden uzak, denizden uzak konumlar lazım. Örneğin İstanbul’un 3 tarafı denizlerle çevrili ve uçaklar denizin yanında durmak zorunda kalıyorlar. Uçaklar storage’e alınmadan önce uçakların yıkanması gerekiyor, temiz bir uçağın üzerinde oluşan çatlakları ve korozyonları görmemiz daha kolay oluyor. Önce Pitot Tüpleri sonra Statik portlar koruyucu kılıflarla kapatılıyor. Uçak 24 saatten fazla operasyon yapmayacaksa statik portlar ve pitot tüpler mutlaka kapatılıyor. Hayvanlar yuva yapabiliyor, bir şeyler taşıyabiliyor ya da tozdan dolayı tıkanabiliyor.
İniş takımlarının altına takozlar koyuluyor ve park freni boşa alınıyor. Frenin boşa alınması ile iniş takımlarına 3000 bar’lık basınç uygulanıyor lastiklere ve frenlere, gün geçtikçe etkisini kaybediyor hidrolik basınç, teknisyenler periyodik olarak bunları kontrol ediyor. Kokpitte bulunan her uçağın iniş takım pim’leri vardır, bu pim’ler alınıp iniş takımında gerekli yerlere takılıyor, fiziki olarak iniş takımının kapanmasını engelliyor ve uçağın iniş takımının üstünün çökmesini engelliyor. Motorun koruma altına alınma prosedürü kendine ait süreleri vardır, 10 gün, 30 gün ve 90 gün üzeri olmak üzere 3’e ayrılıyor.
İçerisindeki yağ korozyon önleyici ve koruyucu özelliği olan bir sıvı dışarıdan ekleniyor tüm motora dağılması için rölanti konumunda 15-20 dakika çalıştırılıyor. Motorun ön fan bölümü ve arkadaki egzoz bölümüne koruyucu kılıflar takılıyor ve 90 gün üzerinde yerde duracak uçağın motorun içerisinde ve dışarısında başka yerler de kapatılıyor. Nemli bölgede ise motorun alt tarafına nem alıcı özellikli olan paketler koyuluyor.
Hava yolu, koruyucu kılıfları ya motor üreticilerinden ya da dışarıdan alıyorlar. Uçak da elektrik ve elektronik adına çalışan hiç bir şey kalmaz bu nedenle kokpitteki tüm switch’ler kapatılır ve pilotların arka tarafında bulunan sigorta panelinde tüm sigortalar çalışmayacak şekle getiriliyor. Uçağın ana bataryaları sökülüyor, kokpitte ve kabinde bulunan el fenerlerinin pili sökülüyor. Kabinde bulunan güneşliklerin tamamı kapatılıyor ve kabine güneş ışığının girmesi engelleniyor, kokpit camları da içeriye güneş ışığının girmesini engelleyecek şekilde muhafaza ediliyor. Uçak da bulunan lavabo ve pis su tankları da boşaltılıyor ve dezenfekte de ediliyor. Kontrollü yüzeyler de hem kanatlar hem de kuyruktaki her yer yağlanıyor. Boeing’e göre uçağı storage’e alacaksanız yakıt tanklarında minimum %10 yakıt kalmasını öneriyor ve yakıta karışan suyu da tahliye edilmesini söylüyor. Uçağın gövdesinin altında ram air giriş çıkışları kapatılıyor ram air’in görevi uçağın kabininin iklimlendirilmesinde büyük görev üstlenmekte. Kabin basıncını ayarlayan valfin’de giriş ve çıkışları kapatılıyor hava girişini engelliyor. Uçağınız 2 ay ve daha fazla yerde yatacaksa en ufak hava girişini engellemeniz lazım, Bu nedenle kapıların etrafı da kapatılır.
Fotoğrafları kullanmama izin verdiği için @tr_spotter Sevgili Cumali abi’ye teşekkür ediyorum.