Convair B-36 Peacemaker
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Convair B-36, Convair tarafından ABD Hava Kuvvetleri USAF için II.Dünya Savaşı sırasında üretilen stratejik, kıtalararası bir bombardıman uçağıdır. B-36 aslen 1940’ların başında, kıtalararası misyonları savaşçıların ve uçaksavar silahlarının erişemeyeceği irtifalarda uçurmak için tasarlandı. Kıtalararası Bombardıman Uçağı olan B-36 1948 ile birlikte başlayan yıllarda potansiyel düşmanlara karşı en büyük caydırıcı güç olmuştur.
Uçak ilk olarak 8 Ağustos 1946’da uçmuştur. 26 Haziran 1948’de Stratejik Hava Komutanlığı operasyonel kullanım için ilk B-36’sını aldı ve Ağustos 1954’te B-36ların üretimi sona erdiğinde, ABD Hava Kuvvetleri için 380’den fazla B-36 üretilmiştir.
Dünyanın en büyük üretim pistonlu motorlu bombardıman uçağı unvanına sahip olan Peacemaker ile ilgili her şey muazzam görünüyor baktığımız zaman:
Altı turbo süper şarjlı Pratt & Whitney 28 silindirli R-4360 Wasp Major pistonlu motorlar, 230 fitlik kanat açıklığının her bir ucunun altına monte edilmiş iki General Electric J47-19 jet motoruyla desteklenmiş, turbo süper şarj cihazı, egzozla dönen bir turboşarj ile birlikte motorla çalışan bir süper şarj cihazı kullanılmış ayrıca her bir pistonlu motor 3.800 beygir gücü üretmiştir. Her jet motoru 5,200 pound itme kuvveti sağlamış ve bunun nasıl bir durum olduğunu anlatmamız mümkünse, ülke çapında 168 pistonun döndüğü ve dört jet motorunun muazzam ötesi gücü adeta bir gök gürültüsü gibi şiddetli sese sahip olmuş ve düşen bir şimşek edasıyla da evlerde pencereleri sallamıştır.
B-36 üretildiği dönem ilk modellerde yalnızca 6 adet pervaneli motor bulunuyordu. Ancak sonraki versiyonlara kanat uçlarına doğru dört adet jet motoru ilave edilmiştir.
Şuna da değinmemiz gerekir ki B-36 Soğuk Savaş Döneminde ağır birinci nesil atom bombalarını Amerikan topraklarındaki hava alanlarından SSCB’deki hedeflere taşımak için gerekli olan menzile ve yüke sahip tek Amerikan uçağıydı.
Ayrıca kendisinden bir önceki “süper bombardıman” diye adlandırılan B-29’dan üçte iki daha uzundu bunun dışında kanat açıklığı ve kuyruk yüksekliğine baktığımız zaman, 1960’larda Sovyetler Birliği’nin üretime giren en büyük pervaneli uçagı olan Antonov An-22 Antheus askeri taşımacılığını bile gerisinde bırakmayı başarmıştı. Ancak, aradan 20 yıl gibi bir süre geçtiğinde görüldü ki ikisi de o dönem tasarlanan Boeing 747 ve Lockheed C-5 Galaxy’nin gelişiyle, sıradan hale geldiler ve artık onlara gerek olmadığı anlaşıldı.
Tasarım, boyut, yetenek ve konfigürasyon bakımından benzersiz olan B-36, şimdiye kadar yapılmış en büyük seri üretilen piston motorlu uçaktır. Ayrıca buna ek olarak 230 fitlik kanat açıklığıyla B-36, şimdiye kadar yapılmış tüm savaş uçakları arasında en uzun kanat açıklığına da sahiptir.
B-36, devasa kanat alanı ve altı adet 28 silindirli motoruyla mümkün kılınan 40.000 fitten fazla, pistonlu bir uçak için eşsiz bir seyir yüksekliğine de sahiptir. Günümüze geldigimiz zaman yalnızca dört B-36 tipi uçak hayatta kalmayı başarabilmiştir.
Özellikler
- Menzil: 16.000 km
- Kanat açıklığı: 70 m
- En yüksek hız: 700 km/sa
- Uzunluk: 49 m
- Üretim sayısı: 384
- Motor tipi: Pratt & Whitney R-4360 Wasp Major