Türkiyenin Hava Hava Füzeleri

Türkiye’nin Hava Hava Füzeleri 
İlk olarak Türkiye’nin Hava-Hava füzeleri Gökdoğan ve Bozdoğandır. Tübitak Sage tarafından geliştirilen Gökdoğan ve Bozdoğan AIM-9X ve AIM120 AMRAAM’ın yerini alacak. Bu füzeler F-16’lardan sonra Milli Muharip Uçak (MMU) tarafından kullanılacak. Öncelikle şunu bir açıklığa getirmemiz gerekiyor.

Hava-Hava Füzesi Nedir?

Hava-Hava füzesi veya diğer bir deyişle “Havadan Havaya Füzeler”; adından da anlaşılacağı üzere bir hava aracının, başka bir hava aracını etkisiz hale getirmek için kullandığı füze çeşididir. Burada bahsedilen hava aracı; avcı uçağı, keşif uçağı, bombardıman uçağı, lojistik uçaklar, insansız hava aracı ve/veya helikopterler olabilmektedir. Hava Hava füzelerin temeli aslında 1. Dünya Savaşı’na dayanıyor. 1. Dünya Savaşı esnasında gözlem balonlarına ve zeplinlere karşı kullanılan Le Prieur Roketleri oluşturmaktadır. Fransa tarafından geliştirilen ve ilk olarak 1916 yılında Verdun Savaşı’nda kullanılan bu roketler, sadece 115 metre menzile sahipti. Le Prieur roketlerinden esinlenen Almanya, II. Dünya Savaşı esnasında Ruhrstahl X-4 isimli bir havadan havaya füze geliştirmiştir.













Türkiye bu füzeleri ABD’nin AIM-9 ve AIM-120 füzelerinin tedarik kısmında aynı zamanda birim maliyetlerinin çok fazla olması sonucu  geliştiriyordur.

 Göktuğ Bozdoğan Orta Menzilli Görüş İçi Hava-Hava Füzesi

Bozdoğan füzesi, Türk Hava Kuvvetleri’nin hâlen kullanımında olan kızılötesi güdümlü AIM-9 Sidewinder füzesinin yerini alacak, kısa/orta menzilli bir hava-hava füzesidir. Füze IRIS-T gövde yapısını kullanan, Hisar-A ve Hisar-O da kullanılan Aselsan IIR arayıcı başlığını kullanacaktır. Aynı zamanda Bozdoğan füzesi ses hızının çok üstünde uçabiliyor. Ve de çok iyi bir isabet kabiliyetine sahip.


Göktuğ Gökdoğan Uzun Menzilli Hava-Hava Füzesi

Hâlen Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan AIM-120 AMRAAM füzesinin yerini alacak proje oldukça ileri bir gelişim düzeyine ulaşmıştır. Uzun menzilli ve radar güdümlü olarak tasarlanan füze çoklu algılama ve güdüm sistemine sahip olacak ve bazı özellikleri ile sınıfında dünyanın en iyilerinden biri olacaktır. Gökdoğan füzesi gerçekleştirilen testlerde de hedefleri tam isabet vuruyor.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap