Hepimiz Hezarfen Ahmet Çelebi’yi uçan ilk insan olarak biliriz. Şimdi sizi ondan daha oncesine götürüyoruz. Uçan ilk insana. Tam adı Abbas Kasım İbn Firnas’tır. Dünya tarihine adı ilk defa uçan insan olarak geçmiştir. Yani insanın göklere ulaşma yolculuğunu başlatan insandır. Prof. Dr. Philip Hitti ‘Arap Tarihi’ adlı eserinde şöyle der: İbn Firnas insanlık tarihinde ilk defa bilimsel uçma girişiminde bulunan kişidir.
Abbas İbn Firnas insanoğlunun uçma hayalini gerçekleştirebilmek için 9. yüzyılda neredeyse 70 yaşında iken uçmayı denemiş ve ismini tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Kurtuba’ da bir tepede uçma denemesi gerçekleştiğinden dolayı havacılığın öncülerindendir.
Uzun çalışmalar sonunda yeni bir keşifte bulunup bir cihaz yapmış, üzerine kumaş geçirip kanat yerine büyük kuş kanatları takmış ve bu âleti çalıştırarak havalanıp uçmuştur. Hatta bu uçuş olayına tanık olanlar havada uzun süre kuşlar gibi süzüldüğünü, daha sonra da yavaşça yere indiğini söyler. Ancak bazı kaynaklarda da iniş esnasında hafif şekilde yaralanmıştır. Planörün kuyruk kısmında yeterli önlem almadığı söyleniyor, manevra için kuyruğu yeterli tasarlamamıştı. Ancak bunlara rağmen vazgeçmemiş ve daha sonra da uçma deneylerini sürdürmüştür.
İbn-i Firnas’ın bu başarısı Batı’da uçak yapıp uçmayı başaran Wright Kardeşler’den 1023 yıl öncesine rastlamaktadır.
büyüdü ve orada tahsil gördü. Daha gençliğinde felsefe, kimya, astronomi ve edebiyat alanında adını duyurdu. Yaptığı ilmî ve edebî çalışmalar sayesinde Kurtuba’da I. Hakem’in sarayına girdi ve II. Abdurrahman ile I. Muhammed dönemlerinde de mevkiini korudu. Bu çalışmalarından dolayı devrin hükümdarı tarafından kendisine “hakim-ül endülüs” ünvanı verilmiştir.
Avrupa’da astronominin gelişmesinde etkisi büyük olan Sindhind tablolarının çizimlerini o yapmıştır .Sülfirik nitrik, nitro hidrolorik asitleri keşfetmiş, ayrıca birçok kimyevi maddeyi de ortaya çıkarmıştır.
Havacılığın yanında birçok alanda öncülük etmiştir. Kumdan cam imalatını ilk bulan kişi olarak tarihe geçmiş ve kaya kristallerini kesme yöntemini geliştirmiştir. O zamana kadar sadece Mısırlılar kristal kesmeyi biliyordu. Bundan sonra, İspanya Mısır’dan kuartz ihracını bıraktı. Bugünkü optik biliminin temellerini o atmıştır. Güneş ve gezegenleri hareket halinde gösteren bir Plenatarium da yapmıştır. Bilgin bu cihazla yıldızlarla birlikte bulutu ve şimşekleri de inceliyordu. Abbas İbn Firnâs, Halîl b. Ahmed’in Kitâbü’l-ʿArûz’unu en iyi anlayan ve açıklayan ilk Endülüslüdür. Mûsiki ile de ilgilenmiştir. Ayrıca şiir yazdı, el-Makata adlı saati tasarladı. Bazı kaynaklarda şair olarak da görebiliriz onu.
Abbas İbn Firnas’ın ismini taşıyan krater
Bugün bazı Arap ülkelerinde bulunan havaalanları, hava üsleri ve eğitim merkezleri onun adını taşımaktadır. NASA da, Ay’da bulunan 89 km çapındaki bir kratere, İbn Firnas adını vermiştir. Ayrıca Libya’da onun onuruna posta pulu basıldı. Irak’ta Bağdat Uluslararası Havaalanı’nda onun anısına bir heykel dikildi. Bağdat’ın kuzeyinde İbn Firnas Havaalanı’na onun adı verildi.