Mil Mi-8

Mil Mi-8 Sovyet yapımı çok amaçlı nakliye helikopteridir. Mi-8,  eskimiş nakliye helikopteri olan Mi-4’ün yerini alması için geliştirilmiştir. Ayrıca helikopterin NATO’daki adı ise HİP’tir. ilk uçuşunu 9 Temmuz 1961 yılında yapmış, ikinci prototipi ise 17 Eylül 1962 yılında gökyüzü ile buluşmuştur. 1967 yılında ise Sovyet Hava Kuvvetleri’nde hizmete girmiştir. Mi-8’in kokpitinin ferah olması ve pilota çok büyük bir görüş açısı sunması onu diğer helikopterlerden ayıran en önemli özelliklerinden birisidir. Helikopterin yaygın bir varyantı olan Mil Mi-8T ona güç veren Klimov marka TV3-117Mt turboşaft motoru ile 450 kilometrelik menzil ve 15.000 feet irtifaya tırmanabilmesine olanak sağlıyor. Aynı zamanda Mi-8’e Anti-tank füzeleri ve helikopterin burnuna 12,7 mm’lik makineli tüfek takılabiliyor.

Askeri versiyonlar arasında Mi-8T nakliye, VIP taşıma, elektronik savaş ve keşif için Mi-8TV ise silahlı versiyon için kullanılmaktadır. Arama ve kurtarma için ise Mi-8MPS varyantı kullanılıyor. Mi-17, Mi-8’in daha yenisi ve performans yönünden geliştirilmiş bir versiyonudur. Hindistan için Vikhr-M (AT-16) havadan yüzeye füzelerle donatılmış toplam 40 Mi-8TV helikopteri üretilmiş ve 2001 yılının sonunda teslim edilmiştir.. Mi-8 ülkemizde ise yangın faaliyetlerinde çok aktif bir şeklide görev yapmaktadır. Mi-8’de 150 kg kaldırma kapasiteli bir kurtarma vinci ve 3.000 kg kapasiteli bir kargo askı sistemi bulunmaktadır.. İki yakıt bölmesi dengelenmiş ve gövdenin altına monte edilmiştir.

Temel seri üretilen çok amaçlı taşıma versiyonu, tıbbi tahliye durumunda 24 yolcu, 4000 kg yük veya 12 yaralı taşıyabilir. Gövde hafif metal alaşımlardan yapılmış klasik bir yapıya sahiptir. Gövde, yuvarlak burunlu ve camlı kokpiti ise uzundur. İç koltuklar kargo taşımak için çıkarılabilir. Arka kapaklı kapılar açılır, dahili bir vinç ağır yüklerin yüklenmesini kolaylaştırmaktadır. Kokpitte üç kişilik bir ekip bulunmaktadır. Yük kabini 5,34 m uzunluğunda, 2,32 m genişliğinde ve 1,8 m yüksekliğindedir. İniş takımı, helikopterin burnunda iki tane arkada sağ ve solda olmak üzere 2 adet vardır. Nisan ve Mayıs 1986 arasında, birçok Mi-8 , patlamadan sonra Çernobil Nükleer Santrali’nin 4. reaktörüne radyasyon emici malzemeler atmak için kullanıldı . Çernobil yakınlarındaki dev hurdalıkta terk edilmişlerdir. Bir tanesi, vincin hatlarına çarptıktan sonra elektrik santralinin yakınında düşmüş ve helikopterdeki herkes ölmüştür.

Mi-8T helikopteri, iki Klimov TV2-117 turboşaft motoruyla güçlendirilmiştir. Helikopterler ayrıca bağımsız operasyonlar için yardımcı bir güç ünitesine (APU) sahiptir. Helikopter, iki esnek dahili tank ve iki harici tankta 1.870 litre yakıt taşıma kapasitesine sahiptir. Kabine iki adede kadar harici yakıt tankı takılarak toplam yakıt kapasitesi 3.700 litreye çıkarılabilir. Kokpit üç mürettebattan oluşur: komutan, navigatör ve uçuş teknisyeni. Kokpit ve ana kabin ısıtmalıdır ve klima isteğe bağlıdır. Mürettebat için ve helikopterin ambulans ve kurtarma görevleri sırasında yaralılar için bir oksijen sistemi bile sağlanmıştır.

 

Mil Mi-8 Teknik Özellikleri

  • Uzunluk: 25 metre
  • Yükseklik: 6 metre
  • Motor: 2 x Klimov TV2-117A Turboşaft Motor
  • Boş Ağırlık: 7,1 ton
  • Maksimum İirtifa: 15.000 feet
  • Mürettebat: 3
  • Menzil: 450 kilometre
  • Maksimum Kalkış Ağırlığı: 12 ton
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Ben Alaeddin Şimşek. Bu sitede editör ve yazar olarak görev yapmaktayım. İleride pilot olmayı düşünüyorum. Yazılarıma yorum yapmayı unutmayın. Ayrıca sosyal medya hesaplarıma da ulaşabilirsiniz. Hepinize kırımsız uçuşlar:)

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap