AIM-120 AMRAAM

İçindekiler

AIM-120 AMRAAM, orta menzilli hava-hava füzesidir. AMRAAM adı  (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) Geliştirilmiş Orta Menzilli Havadan Havaya Füze demektir. Air Intercept Missile (AIM) Hava Önleme Füzesi anlamına gelmektedir. AIM-120 programı, ABD’nin ve müttefik uçaklarının hava-hava füzelerinin mevcut ve gelecekteki tehditlerini gidermek için geliştirilmiştir. AMRAAM, AIM-7 Sparrow füze serisinin devamı niteliğindedir.

AIM-120 AMRAAM

AIM-120 daha hızlı, daha küçük, daha hafif ve daha etkilidir. Füze, gündüz veya gece her türlü hava koşulunda fırlatılabilir. AIM-7’den daha hızlı, daha küçük ve daha hafiftir ve alçak irtifa hedeflerine karşı da daha etkilidir. Füze bir hedefe yaklaştığında, Pitbull denilen kendi radarında hedefini tespit edene kadar geçen süre içerisinde yönünü fırlatıldığı platformun radarından alırken, pitbull olduktan sonra bu radardan gelecek veriye ihtiyaç duymaz. Füze artık kendi kendini yönlendirebilir. Bu, pilotun birden fazla hedefe aynı anda birkaç füzeyi nişan almasını ve ateşlemesini sağlar. Pilot daha sonra füzeler kendilerini hedeflerine yönlendirirken kaçış manevraları yapabilir.

AIM-120 AMRAAM Varyantları

  • AIM-120A
  • AIM-120B
  • AIM-120Rb99
  • AIM-120C-4/5/6/7
  • AIM-120D

AMRAAM atışı için yalnız AESA radar gerekmiyor. Şu ana dek Türk Hava Kuvvetleri mekanik antenli radar kullanan F-16’lar ile AMRAAM füzelerini başarıyla kullandı. F-16’larımızda bulunan APG-68 radarı ile orta yol güdüm modunda maksimum 4 adet AMRAAM füzesini 4 farklı hedefe güdümleyebilir. Ancak F-16 füzeleri fırlatıp direkt dönüp ayrılamaz. Orta yol güdüm modunda bahsettiğimiz gibi füzeler hedefe yaklaşana kadar füzeleri aydınlatması gerekir. AMRAAM, 340 pound ağırlığındadır ve Mach 4 hıza çıkabilmektedir. Uzun menzilli çatışmalarda AMRAAM, eylemsizlik rehberliğini kullanarak hedefe yönelir ve fırlatma uçağından veri bağlantısı yoluyla güncellenmiş hedef bilgilerini alır.

AIM-120 AMRAAM Teknik Özellikleri

  • Uzunluk: 3,7 m
  • Hız: Mach 4
  • Ağırlık: 152 kg
  • Geliştirilmesi Yılı: 1991
  • Motor: Katı Yakıtlı Roket Motoru

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

Füzeden Kaçınma Manevraları

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Ben Alaeddin Şimşek. Bu sitede editör ve yazar olarak görev yapmaktayım. İleride pilot olmayı düşünüyorum. Yazılarıma yorum yapmayı unutmayın. Ayrıca sosyal medya hesaplarıma da ulaşabilirsiniz. Hepinize kırımsız uçuşlar:)

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap