Cezeri (Uçan Araba) Projesi

Cezeri (Uçan Araba) projesi; Bayraktar firması tarafından geliştirilen ve Octocopter olarak da tabir edilebilecek ve temelde ilerleyen yıllarda şehir içi ulaşımda otomobillerin alternatifi olacak, elektrikli bir “Kentsel Hava Taşımacılığı” aracı konseptidir. İsmini Cizreli ünlü mucit Şeyh El-Cezeri’den almıştır. 
Kentsel Hava Taşımacılığı, şehir merkezleri ve banliyöleri kapsayan, güvenilir ve etkili bir yolcu ve kargo taşıma ekosistemidir. Bunun yanı sıra sağlık sektöründe ve askeri alanlarda lojistik destek amaçlı kullanılabilecek olan Cezeri; elektrik tahrikli pervaneler (her bir motor kolunda 2 adet ters dönüşlü pervane), lityum-iyon batarya paketi, üç yedekli tam otonom uçuş kontrol sistemi, karbon fiber yapısalı, hafif ve dayanıklı kabin ve motor kolları konstrüksiyonları, sabit hatveli pervaneler, kentsel hava taşımacılığına uygun yolcu ve kargo kabinleri ile yapay zekâ bilgisayarı destekli uçuş sistemlerine sahiptir. 
Araç minimum teknik bilgi ve havacılık bilgisi ile uçurulabilecek şekilde tasarlanmıştır. 8 adet motor ve pervane çiftinden oluşan, üstten pervaneli, tek koltuklu ve döner kanatlıdır. Gücünü şarj edilebilir bataryalardan sağlamaktadır ve %100 elektrik ile çalışmaktadır. Kumanda kolu, irtifa kontrol kolu, dokunmatik komuta ekranı, iki adet fiziksel buton (acil in, dur) ve iki adet anahtar (Motor Bataryası Anahtarı ve Aviyonik Sistem Anahtarı) aracılığı ile kontrol edilmektedir.
GENEL TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Seyir hızı: 100 km/s
Azami uçuş irtifası: 2000 m
Hava kalma süresi: ~ 1 saat
Menzil: 70-80 km
Bataryaların tam dolumu için gereken süre: 1 saat
Ölçüler (en X boy X yükseklik): 3730 x 4070 x 1870 mm
Kalkış / iniş: Dikey kalkış-iniş
Azami Kalkış Ağırlığı: 241 kg
Motor tipi: 8xBLDC
ÜRETİM DURUMU
Cezeri, ilk kez Türkiye’nin en büyük teknoloji etkinliği TEKNOFEST İstanbul’da 2019 yılında görücüye çıktı. İlk prototip, yalnızca bir kişiyi taşımaya yönelik tanıtılmıştır. İlk prototipin 9 ayda oluşturulduğu bilinmektedir. İlerleyen dönemde bu prototipin tamamen şehir içi taşımacılıkta kullanılacak bir araç haline getirilmesi planlanmaktadır. Bayraktar firması tarafından açıklanan bilgilerde, proje geliştirme faaliyetlerinin devam ettiği ve 2023 yılına kadar Cezeri projesinin hayata geçirilmek istendiği bilinmektedir. 
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap