Flap Nedir?
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
İçindekiler
Uçaklar için son derece önemli olan flapları hava freni olarak tanımlayabiliriz. Flaplar, hava freni olması dolayısıyla kanatların gövdeye yakın olan kısmına menteşe veya ray yatakları ile yerleştirilmiştir. Uçağın kanatlarında flap bulunmasının amacı; yüksek hızlarda en yüksek kaldırma kuvvetini sağlamak, düşük hızlarda ise hava filelerinin etkisini arttırmaktır.
Flaplar; kalkıştan belli bir süre sonra uçak hız kazandıkça kademe kademe kapatılır ve iniş için yaklaşırken sürat azaldıkça aynı şekilde açılır. İniş sırasında flaplar kullanılmazsa uçak yavaşlayamaz ve büyük bir hızla piste iner. Bu yüzden iniş sırasında uçağın yavaşlayabilmesi ve pistten çıkmaması için flapların kullanılması gerekir.
Flapların Kullanım Amacı ve Görevleri Nedir?
- Uçaklarda kaldırma kuvveti ve geri sürükleyici kuvveti artırırlar.
- Uçak kanatlarının taşıma kuvvetini artırırlar.
- Kanat eğriliğini artırarak, kanadın sahip olduğu alanın genişlemesini sağlarlar.
- Uçağın perdövites (stall) hızını azaltır.
- Kalkış ve iniş esnasında düşük hızlarla en yüksek taşıma sağlarlar.
Flap Çeşitleri Nelerdir?
1. Düz flap (Plain):
Çoğunlukla küçük uçaklarda kullanılan düz flaplar, basit bir menteşe ile monte edilmiş kanat profilinin arka kısmı aşağıya doğru döner. Kıvrım düz olduğu zaman herhangi bir sapma yoktur fakat kıvrım 15 derece aşağı doğru olursa kaldırma etkisini arttırır, 40 derece aşağı doğru ise kaldırma etkisini azaltır.
2. Oluklu Flap (Slotted):
Flap ile ana kanat arasında boşluk vardır. Bu boşluk sayesinde, kanat alt yüzeyindeki havanın bir kısmı, üst tarafa geçerek kanat üst yüzeydeki hava filelerinin yüzeyi terk etmesini engeller.
3. Ayrık Flap (Split):
Ana kanadın arka kısmının üst yüzeyi sabit kalırken alt yüzeyi menteşe yardımıyla aşağı doğru kıvrılır.
4. Fowler Flap:
Ayrık flap türünün arkaya doğru kayan türüdür. Bu flap türü bir mafsal etrafında dönmemekte, geriye doğru belirli bir açı altında kaymaktadır. Bu tür flaplar hem kanat alanını hem de kanat kamburluğunu arttırarak yüksek kaldırma kuvveti elde etmesinin yanı sıra, geri sürükleme kuvveti yarattığı için uçak hızını da düşürür.
5. Junkers Flap:
Kanat seviyesinin biraz daha altında bulunan bir flap türüdür. Kapalı halde kanatla paralel aşağı doğru açıldığında, aynı düz flap gibi aşağı doğru kıvrılır. Ancak bu olay kanat üzerinde gerçekleşmez.
Bu yazıyı da beğenebilirsiniz: