Uçaklar Suya Acil İniş Yapabilir mi?

Uçaklar kalkış anında, seyir esnasında veya inişte; teknik arızalar, tıbbi sorunlar ya da meteorolojik sorunlar nedeniyle acil iniş yapmak zorunda kalabilir. Bu acil inişlerden karaya inişe oranla en tehlikeli olanı suya iniştir ve her ihtimale karşı pilotlar suya iniş eğitimi almaktadır. 

Uçaklar

Uçakların herhangi bir acil durum sebebiyle suya iniş yapması gerekiyorsa öncelikle kokpit ekibinin doğru zamanda doğru hamleler yapabilmesi için kontrollü ve soğuk kanlı olması gerekir. Daha sonra ise gerekli prosedürler uygulanmaya başlanır. Özellikle iniş yapılacak nehir, deniz ya da okyanusun dalgasız bölümlerine iniş gerçekleştirilmelidir. Dalgalar uçağa ne kadar etki ederse inişte bir o kadar tehlike arz edecektir. Bu yüzden pilotlar dalgalara paralel, yumuşak ve uçağın kuyruğu aşağıda olacak şekilde iniş yapmalıdır. Eğer uçak suya sert iniş yaparsa, su yüzey gerilimine bağlı olarak beton etkisi yarattığı için uçağın kırılmasına sebep olur bu da suya inişlerde ki en ölümcül durumdur. 

Uçakların başarılı bir şekilde iniş yaptığı andan itibaren ise uçağın batma ihtimaline karşı mürettebat ve yolcuların tüm güvenlik önlemlerini alarak uçağı en kısa zamanda tahlile etmesi gerekir. 

Geçmişten günümüze kadar havacılıkta uçaklar birçok kez suya acil iniş gerçekleşmiştir. Bu inişlerden başarılı olanlar olduğu gibi başarısız olanlar da vardır. Havacılığa ilgisi olan hemen hemen herkesin bildiği, havacılık tarihinde mucize olarak anılan, Sully filmine konu olan 1549 sefer sayılı uçuş suya başarılı iniş gerçekleştirerek havacılık tarihine damga vuran olaylardan biridir. 

15 Ocak 2009 yılında Newyork şehrinde yer alan LaGuardia Havalimanından ABD’nin Kuzey Karolina eyâletinin en büyük kenti olan Charlotte’ya gitmek için havalanan US Airways havayollarına ait 1549 sefer sayılı, Airbus A320 tipi uçağa, kalkıştan yaklaşık 5-6 dakika sonra kaz sürüsü çarpması sonucu uçak iki motorunu birden kaybetmişti. İniş yapabilmesi için başka şansı olmayan Kaptan Pilot Chesley Sullenberger, uçağı Hudson Nehrine indirmeyi başararak uçaktaki 150 yolcu ve 5 mürettebatın hayatını kurtarmıştı. Bu olay hala havacılık tarihinin mucize inişlerinden biri olarak anılmaktadır. 

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

Piste Hassas Yaklaşma (ILS) Kategorileri: CAT1 – CAT2 – CAT3 Nedir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap