AH-64 Apache

AH-64 Apache, ilk uçuşunu 1975 yılında yapmış olmasına rağmen geçirdiği yükseltmeler sayesinde, bugün bile hala yeni kalmayı başarmıştır. ABD, olası bir savaşta Sovyet Zırhlılarına karşı koyabilen bir helikoptere ihtiyaç duydu. O yıllarda ABD’nin elinde Deniz Piyadeleri’nin kullandığı AH-1 Kobra helikopterleri vardı. Fakat bu helikopterler Sovyet Zırhlılarına karşı koyabilecek güçte değildi. Daha sonra 1972 yılında ”Advanced Attack Helicopter” programı başlatılmıştır. O yıllarda dönemin Amerikan havacılık devleri bu ihaleyi kazanmak için birbirleriyle yarışa başladılar.

Bu ihaleye dediğim gibi birçok Amerikan Havacılık firması katıldı fakat, 1973 yılında gelindiğinde listede sadece 2 adet isim kalmıştı. Bunlar, Bell YAH-63 ve Huge Aviation YAH-64 idi. Takvimler 1975 yılını gösterdiğinde ise her iki firmanın da prototipleri hazırdı. YAH-64 30 Eylül 1975 yılında ilk uçuşunu yaptı ve atış testlerine hiç zaman kaybetmeden başladı.

AH-64 Apache

YAH-63 ise Bell firmasının tasarladığı bir saldırı helikopteriydi. YAH-63 aslında Bell AH-1 Kobra helikopterinin biraz daha geliştirilmiş versiyonuydu. AH-1 Kobra helikopterinden daha fazla taşıma kapasitesine sahipti. Çift motorluydu. Daha sonra 1975 ve 1976 yılları arasında kıran kırana çekişmeler oldu. En sonunda Amerikan Ordusu tercihini YAH-64 helikopterinden yana yaptı. YAH-64 helikopterini seçmelerinin başlıca nedenleri, YAH-63 helikopterine göre daha zırhlıydı.

Ve yerden gelebilecek 23 mm’lik uçaksavar mermilerine karşı koyabiliyordu. Ayrıca rotorunda 2 kanat yerine 4 kanadı vardı. Aynı zamanda burnunda ise 30 mm’lik çok güçlü bir top vardı. 1978 yılında ise Huge ve Amerikan Kara Kuvvetleri arasında resmi sözleşme imzalandı. Şimdi akıllarda birçok deli soru var. Diyeceksiniz ki bu helikopteri Boeing firması üretmedi mi, Huge firması da nereden çıktı? Huge firması ilerleyen yıllarda Mcdonnel Douglas’a geçti, daha sonra ise Mcdonnel Douglas ise Boeing’in himayesine geçmiştir.

YAH-64’ün adı AH-64 oldu ve 1984 yılında resmi olarak seri üretime geçmiştir. Aynı zamanda 1986 yılında da Amerikan Kara Kuvvetlerine teslim edildi. AH-64 Apache helikopteri kendini 1991 yılında Irak’ta kanıtlamayaı başarmıştır. AH-64 Apache Irak’ın zırhlılarına karşı çok iyi bir performans gösterdi. Adeta zırhlıları delik deşik etmiştir. 1997 yılına gelindiğinde ise bu helikoptere Longbow radarı eklendi. Bu radar 8 km’lik bir menzile ve 256 adet hedefi tespit edebiliyor. 16 tanesine ise kilitlenip mühimmat atabilme kapasitesine sahiptir. AH-64 Apache helikopterinin A,B,D ve E varyantları geliştirilmiştir.

Şimdi bu helikopterin birazda teknik özelliklerinden bahsedelim. Apache’nin en ayırt edici özelliklerden biri, kaska monte edilen ekranı, Entegre Kask ve Ekran Görüş Sistemi (IHADSS); diğer yeteneklerin yanı sıra, pilot, helikopterin 30 mm otomatik M230 topunu kaskına bağlayarak, topu kafasının baktığı yere doğru hareket etmesini sağlayabilmektedir. Bu özellik çok büyük bir güç çarpanıdır. AH-64, ön saflardaki ortamlara dayanacak ve gündüz veya gece ve olumsuz hava koşullarında çalışacak şekilde tasarlanmıştır. AH-64 Apache helikopterinin başlıca aviyonik sistemleri ise, Hedef Tespiti ve Tanımlama Sistemi, Pilot Gece Görüş Sistemi (TADS/PNVS), pasif kızılötesi karşı önlemler, GPS ve IHADSS sistemleridir.

Genel olarak baktığımızda AH-64 Apache helikopteri çok iyi bir saldırı helikopteridir. Çok iyi bir zırhı vardır. Fakat en büyük eksisi, fiyatının ve bakım maliyetlerinin çok fazla olmasıdır. Buna rağmen birçok ülke bu helikopteri kullanmaktadır. 1990’lı yıllarda Türkiye’nin de gündemine bu helikopter gelmiştir. Fakat maliyetinin çok fazla olmasının sebebi ile bu helikopter alınmamıştır. Bu yazımında sonuna gelmiş bulunmaktayız. Yorum yapmayı ve sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın:)

AH-64 Apache Teknik Özellikleri

  • Uzunluk: 18 metre
  • Mürettebat: 2
  • Menzil: 418 km
  • Maksimum Hız: 260 km/h
  • Maksimum İrtifa: 6000 metre-20000 feet
  • Mühimmat: 16 x Hellfire füzesi; 76 2.75 inç roket ve 30 mm makineli top
  • Ağırlık: 10.000 kg

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

Bell 412EP Çift Motorlu Helikopter

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Ben Alaeddin Şimşek. Bu sitede editör ve yazar olarak görev yapmaktayım. İleride pilot olmayı düşünüyorum. Yazılarıma yorum yapmayı unutmayın. Ayrıca sosyal medya hesaplarıma da ulaşabilirsiniz. Hepinize kırımsız uçuşlar:)

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap