AIM-54 PHOENIX

Merhaba değerli Kokpitteyiz okuyucuları;

Bugün ki yazımızda Amerika’nın efsanevi uçağı olan TOMCAT’in efsanevi füzesi AIM-54 Phoenix’i tanıyacağız.

Öncelikle şöyle kısaca bir özet geçecek olursak;

AİM-54 Phoenix, ABD tarafından yapılan radar güdümlü uzun menzilli hava-hava füzesidir.

AİM-54 füzesi’ni sadece F-14 TOMCAT uçağı kullanır. Menzili yaklaşık olarak 184 km’dir. Günümüzde sadece İran Hava Kuvvetleri tarafından kullanılır. Ana amacı, Sovyet süpersonik jetlere (Su-27, Mig-29, Su-33) ve cruise füzelerine karşı önleme yapmaktır.

Evet kısacası füzenin amacı bu şekilde, ama gelin biraz da NEDEN sorusunu soralım;

1951’den beri Donanma, gemi karşıtı füzeler veya nükleer bomba taşıyan Tupolev Tu-4K nın ilk tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Sonunda, Soğuk Savaş’ın zirvesinde, tehdit alçaktan uçan, uzun menzilli, yüksek hızlı, nükleer silahlı seyir füzeleriyle donatılmış Tu-16 Badger ve Tu-22M bombardıman uçaklarının alay boyutundaki baskınlarına dönüşecekti.

1960’ların başında, ABD Donanması bir sonraki önleme girişimini F-111B ile yaptı ve yeni bir füze tasarımına ihtiyaçları vardı. Aynı zamanda, USAF kara tabanlı yüksek hızlı önleme uçakları olan XF-108 Rapier ve Lockheed YF-12 projelerini iptal etti ve yetenekli AIM-47 FALCON füzesini oldukça ileri bir aşamada bıraktı.

Ve sonunda F-111B filosu hava savunma avcı uçağı için geliştirilen AIM-54 Phoenix, AIM-47’nin büyütülmüş bir versiyonu olan dört haç kanatlı bir gövdeye sahipti. Missileer soyunun bir özelliği, radarın ona orta rota düzeltmeleri göndermesiydi  , bu da ateş kontrol sisteminin füzeyi hedefin üzerinden daha iyi menzile sahip olduğu daha ince havaya “yükseltmesine” izin verdi.

Birazcık da AIM-54 etkisinden bahsedelim. Sadece İran tarafından bu füze ile Hava-Hava muharebesinde splash(düşmanı vurma) alındı tam 62 tane uçak düşürüldü.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap