AMERİKA’NIN F-35 PROGRAMINI BAŞARISIZ KABUL ETMESİ

İçindekiler

Forbes: Amerika Hava Kuvvetleri F-35 programını başarısız kabul etti.

Geçtiğimiz günlerde Forbes’in Twitter hesabında yaptığı paylaşım ile Amerikan Hava Kuvvetlerinin F-35 programını başarısız kabul ettiğini öğrendik.

ABD’li uzmanlar Forbes dergisi ile yaptığı röportaj sırasında F-35 programının başarısız olduğunu iddia etti. Uzmanlara Göre; ”yüksek maliyetli, ağır, karmaşık ve yoğun bakım isteyen F-35 programı durdurularak fonlar yeni bir uçak tasarımına aktarılabilir” dedi. ABD Hava Kuvvetleri’nin (USAF), yüzlerce Soğuk Savaş döneminden kalma eski F-16’sının yerini alacak küçük, sofistike ve hayalet avcı filosunu tamamlayacak uygun fiyatlı, hafif bir avcı uçağı geliştirilmesini istiyordu.

USAF Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Brown Jr. Bu uçağın Maliyetli F-22’ler ile ucuz uçağın karışımı olacağını söylemişti. Buradan USAF’ın F-16’nın yerini alacak küçük sofistike ve gizli savaş uçağı yapmak istediği için atılmış bir adım olduğunu anlıyoruz.

An in-depth look at the F-35 Lightning II and its history - We Are The Mighty

Motor dahil uçak başına yaklaşık 100 milyon dolarlık etiket fiyatı ile F-35 çok pahalı. Gizli ve yüksek teknolojili sensörlerle donatılan uçak, aynı zamanda yoğun bakım gerektiriyor.

En dikkat çeken cümlelerden biri ise şu oldu Brown, geçen Çarşamba gazetecilere verdiği demeçte, F-35’in bir Ferrari olduğunu söyleyerek, “Ferrari’nizi her gün değil, sadece Pazar günleri kullanırsınız. Bu bizim ‘üst düzey’ savaş uçağımız, hepsini alt düzey dövüş için kullanmadığımızdan emin olmak istiyoruz” dedi.

Brown, 17 tonluk ve gizlilik kabiliyeti olmayan F-16’nın en son yazılımla yükseltilmesinin çok zor olduğunu belirtti. Yeni F-16’lar sipariş etmek yerine; Hava Kuvvetlerinin yeni, düşük maliyetli bir avcı uçağı için “temiz bir sayfa” açması gerektiğini söyledi. Sadece Hava Kuvvetleri, yaşlanan F-16’lar ve A-10’ların yerini alması için yaklaşık 1.800 F-35’e ihtiyacı var.

Uçağın, kara tabanlı operasyonlar için tasarlanmış daha küçük kanatlı bir modeli, Donanmanın fırlatma sistemi olan uçak gemileri için büyük kanatlı bir modeli ve Deniz Piyadeleri’nin bindiği küçük saldırı gemileri için dikey iniş-kalkış yapabilen bir modeli mevcut.

Lockheed Martin F-35 Lightning II - Vikipedi

Uçaktaki karmaşıklık ek maliyetlere neden oldu, artan maliyetler gecikmelere neden oldu, gecikmeler geliştiricilere tasarımı daha da karmaşık kılmak için zaman verdi, kısacası bu bir kısır döngü haline geldi. F-35’in ilk uçuşundan on beş yıl sonra, Hava Kuvvetleri sadece 250 uçağa sahip. Hava Kuvvetleri’nin sadece 195 adet ürettikten sonra F-22 üretimini bitirmişti.

Dan Grazier’a göre, F-35’te de bir yol ayrımına yaklaşılıyor…

Grazier, “Yeni bir savaş uçağı için tetiğe basacaksak, şimdi muhtemelen tam zamanı” dedi.

Uzmanlara göre Hava Kuvvetleri, birkaç yüz adetten sonra F-35 üretimini sona erdirebilir ve on milyarlarca doları yeni bir savaş programına yönlendirebilir.

Benim bu konu hakkındaki görüşüm şu şekilde; Amerika’nın F-22 şeklinde radara görünmeyen bir uçağa ihtiyacı vardı ama F-22’ler çok maliyetli olduğu için maliyetten kısıp F-16 dan daha güçlü daha gizli ve daha sofistike bir uçak yapmaya çalıştılar. Ancak Hava Kuvvetleri (USAF) ve Lockheed firması projenin üzerine çok gitti ve maliyet çok arttı bu olaylar oldukça uçağı uçurmak için USAF’ın karşısına çok yüksek maliyetler çıktı. Ve bu koşullar altında ben F-35 projesinin F-22 gibi 200-210 uçakta son bulacağını düşünüyorum. Ayrıca uçak gayet güzel bir uçak hem donanım hem Aerodinamik açıdan ancak USAF’ın F-16 gibi düşük maliyetle iyi iş çıkaran bir uçağa ihtiyacı vardı.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

3 yorum

Popüler Yorumlar

Tuğrul  -  3 March 2021 / 15:46

Çok Güzel bir Makale

Yoruma git

Yaşına göre olaylara bakış açın gayet güzel, zamanla çok verimli ve doyurucu makaleler de yazacağına inancım tam genç dostum. Bravo…

Yoruma git

Tüm Yorumlar

Tuğrul  -  3 Mart 2021 / 15:46

Çok Güzel bir Makale

Yanıtla
Mert TUNÇ  -  3 Mart 2021 / 15:49

Teşekkür ederim.

Yanıtla

Yaşına göre olaylara bakış açın gayet güzel, zamanla çok verimli ve doyurucu makaleler de yazacağına inancım tam genç dostum. Bravo…

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap