B-70 Valkyrie

 

Merhaba arkadaşlar, bugünkü yazımızda sizlere B-70 Valkyrie uçağının üretim aşamasından ve genel özelliklerinden bahsedeceğiz.

1950’li yıllar Soğuk Savaş’ın en hareketli yıllarıydı. Savaş hız kesmeden devam ederken 1955 yılında Amerikan Hava Kuvvetleri bir uçak istedi. Bu uçak ses hızının 3 katına ve 20.000 metre irtifanın üzerine çıkabilmeli ayrıca da kıtalararası mesafeye nükleer bomba taşıyabilmeliydi. 1958 yılında ihale sonuçlandığında North America Aviation firması ihaleyi kazandı.

Kazandı kazanmasına ama yaklaşık 4-5 yıl gibi bir süre elle tutulur hiçbir şey ortaya konulmadı. Konulamadığı gibi bir de sürekli olarak bütçe aşımı vs. gibi sorunlar çıkıp durdu bu süreçte. Bu durum Amerika’nın canını sıkıyor ve B-70 Valkyrie’e yatırım yapmayı bırakmak istiyordu. Ancak bir yandan da projenin bırakılması istenmiyordu. Bu yüzden projenin NASA’ya devredilmesi kararı alındı.

Proje XB-70 olarak yoluna devam etti. NASA’nın birçok projede olduğu gibi bu projede de gerekçesi bilimsel araştırma yapmaktı. Uçak NASA’da da birçok sorun çıkardı. Ama NASA 1964 yılına gelindiğinde uçabilen bir prototip yapmayı başardı. Amerika’nın istekleri düşünülünce uçağın başardığı tek şey uçabilmesi gibiydi ve bir grup uçağın artık bırakılmasını istiyordu. NASA projeyi bırakmadı ve geliştirmeye devam etti.

1966 yılında yapılan 2 prototip de başarıyla uçtu. Ama her uçakta olduğu gibi bu uçakta da sorunlar bitmiyordu. En başta bu uçak için ses hızının 3 katına çıkması isteniyordu ve 3. denemede yarım saat boyunca sesin 3.2 katına çıkabildi. Ancak bu gücü sağlayabilmesi için 6 adet motor kullanıyordu ki bu da gerçekten aşırı oranda yakıt tüketimi demekti, üstüne bir de nükleer bomba taşıyacağı kısmı da düşünülünce uçak gerçekten yakıt konusunda çok sıkıntılıydı. Ayrıca gövde yapısı da tüm istenilenleri karşılayarak iniş kalkış yapmasına hiç müsait değildi. Bu duruma çare olarak da dünyada ilk defa hareketli kanat teknolojisi kullanıldı.

B-70 Valkyrie

 

Bir yandan baskılar devam ederken bir yandan da projeyi Sovyetler öğrendi. Hatta o dönem Ruslar da böyle bir uçak yapmayı düşünüp saçma bularak vazgeçtiler ve onun yerine bu uçağı alt edecek bir uçak yapma kararı aldılar. B-70 korkusu ile havacılık tarihinin en efsanelerinden birisi olan Mig 25’i ürettiler.

Mig 25 üretildiği vakit zaten B-70 Valkyrie bitmişti demekte hiçbir zarar yok çünkü gerçekten bu projenin sonunu Mig 25 getirdi. Mig 25 varken B-70 Valkyrie’nin Sovyet hava sahasında hiçbir şansı olmadığı konusunda baskılar arttı. Projeyi yapanlar da her şeyin farkına vardılar ama öyle pat diye Ruslar’da daha iyisi var B-70 Valkyrie’e gerek yok diyerek projeyi iptal edemediler. Onun yerine test uçuşlarında F104 ile çarpışan ve iki pilotun ölümüne sebep olan 1966 yılındaki kazayı fırsat bilip bunu bahane olarak kullanarak projeyi ortadan kaldırdılar. 1969 yılında da resmi olarak iptali açıklandı. Diğer prototip de ABD Hava Kuvvetleri Ulusal Müzesi’ne sergilenmek üzere yerleştirilmiştir.

“Valkyrie” genelde titanyum ve bal peteği konstrüksiyonunun kullanıldığı paslanmaz çelik panellerden yapılmıştır. Süpersonik uçuşlarda meydana gelen şok dalgalarının yarattığı uçağı kaldırma ve hafifletme fenomemi olan “kompresyon kaldırması”ndan yararlanmak üzere tasarlanmıştı. B-70 belki başarısız oldu ancak SR71 , F14 , B1 gibi uçakların atasının o olduğunu söylemekte yarar var çünkü B-70in üzerinde yapılan birçok araştırma bu uçaklar için çok güzel bir zemin hazırladı.

 

B-70 Valkyrie Genel Özellikler

  • En yüksek hız: 3.309 km/sa
  • Düz uçuş hızı: 3.200 km/sa
  • Uzunluk: 57 m
  • Kanat açıklığı: 32 m
  • İlk uçuş tarihi: 21 Eylül 1964
  • Motor tipleri: Turbojet, General Electric YJ93

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

Kepler Uzay Teleskobu

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap