Bayraktar Kızılelma

İçindekiler

Anlatmaya şununla başlamalıyım ki Baykar son dönemlerde özellikle Ukrayna ve Karabağ savaşlarıyla adını tüm Dünya’ya duyurdu. Bayraktar Kızılelma, İHA’ların başlıca görevi gözlem yapmak ve koordinat bildirmek olmasına rağmen bunun yanında taşıyacağı mühimmat ve bombalar sayesinde tabiri caiz ise bir ölüm makinesi olarak nitelendirilebilir. Hem uçaklara göre uzun süreler havada kalma hem de bir uçak hızına yakın uçup manevra kabiliyeti yüksek bir İHA yapmak ciddi bir güç etkeni.

Peki Baykar’ın hava muharebe tarihini yeniden yazacak dediği Bayraktar Kızılelma nedir? Gelin hadi konuyu derinlemesine artıları ve eksileriyle konuşalım.
Kızılelma eski proje MİUS stealth yani radar izi düşük bir insansız savaş uçağı olup yüksek süratlere ulaşabilen yerli ve milli imkanlarla üretilecek olan gözbebeğimiz niteliğinde bir projedir.

Kızılelma Samsun Teknofest'te sergilenirken.

Genel Özellikleri

İlk prototiplerde Ukrayna üretimi AI-25TLT Turbofan Motor kullanacakken ilerleyen zamanlarda farklı prototiplerde farklı motorlar görmemiz çok da şaşırtmamalı bizi. Bayraktar Kızılelma’nın ilk prototipleri sübsonik (ses altı) uçacakken ilerleyen süreçlerde süpersonik (ses üstü) hızlara ulaşması öngörülüyor.
Az önce de bahsettiğim gibi tamamen stealth karakteristikte olup tek parça kompozit malzemeden üretilecek olan gövdesi ile hem hafif hem de dayanıklı olması muhtemel.

Kullanacağı mühimmatlar?

Diğer Baykar üretimi SİHA’lar gibi Kızılelma da Roketsan’ın, Tübitak’ın geliştirdiği yerli mühimmatları kullanacak.

Hangi Görevlerde Kızılelma Kullanılabilir?

Öncelikle şunu söylemeliyim ki kimse Kızılelma ile F-16 veya diğer benzer uçakları karşılaştırmasın çünkü karşılaştırmak için uygun parametreler bulunmuyor.
Kızılelma şu an ülkemizde hava-kara görevlerinde kullanılan F-4’lerin yerini rahatlıkla alabilecek.
Kısa pistli uçak gemilerinden kalkış ve geri tekrar iniş yapabilmesi de çok büyük artılarından biridir. Hepimizin bildiği gibi Türkiye’nin kısa pistli uçak gemisi olan TCG Anadolu yakında envantere girecek. Bu gemide Kızılelmaların konuşlandırılması demek Mavi Vatan’ın yeni koruyucusunun Kızılelma olması demek.

bayraktar kızılelma
Genel-Teknik Özellikleri

•Uzunluk:14.7 Metre
•Yükseklik:3.3 Metre
•Azami kalkış ağırlığı:6.000 kg
•Faydalı yük kapasitesi: 1.500 kg
•Maksimum hız: 0.9 mach (1100 km/h)
•Havada kalış süresi: 5 Saat

Daha üzerine konuşabileceğimiz çok konu var ancak bunların çoğu resmi açıklama olmadığı için üzerine konuşmamız pek doğru olmaz bu yüzden netleşen açıklamalarda görüşmek üzere. Esen kalın kendinize iyi bakın.

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

Bayraktar TB2

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Merhaba.Ben Çetin Çapar 12.sınıf Sayısal öğrencisiyim.Pilot olmak için canını dişine takıp çalışan bir renk körüyüm :)

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap