Boarding (Uçağa Kabul) İşlemleri
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yolcuya check-in sürecinde verilen ve uçağa giriş bilgilerini, yolcu bilgilerini içeren belgeye “uçuş kuponu” denir. Bu belge olmadan uçağa yolcu kabul edilemez. Yolcunun sadece el bagajı var ise check-in kontuarına giderek bagajını teslim etmelidir. Yolcunun seyahatini gerçekleştirmesi için belirlenmiş kalkış saatinden belirli bir süre önce hava limanına gelerek kendine ait bilet ve bagajların uçuş sınıfına gideceği yere göre uçuşa kabul edilmesi için gerçekleştirdiği işlemdir.
Yolcu hizmetleri kapsamında verilen check-in ve boarding işlemlerinin amacı yolcular hakkında bilgi toplamak ve uçuş emniyetini sağlamaktır. Yolcular check-in işlemlerinin yapıldığı bankolarda selamlanarak karşılanır. Yolculara mümkün olduğunca ismiyle hitap edilmeli ve hitap süresince de göz teması kesilmemelidir.
Check-in işlemi bizzat havayolu tarafından veya onun adına işlem yapma yetkisi olan yer hizmeti şirketi tarafından yapılır. Check-in işlemi yolcunun karşılanması, bilet, kimlik, pasaport, vize kontrolü ve bagaj kabul kuralları çerçevesinde işlemlerin tamamını kapsar.
Check-in faaliyetlerinin tamamlanması ile birlikte yolcular gerekli kontrol alanlarından geçerek uçağa giriş yapacakları boarding alanına çağrılır. Terminale yanaşan hava araçlarına binişler körük ya da merdiven yardımı ile olur. Açık park pozisyonunda bulunan hava araçlarında ise cobus denilen otobüsler ile sevk edilirler. Genellikle rotar ya da uçuşun iptal olması durumlarında yolcu boarding kapısında bekletilir ve gerekli görülürse kapı değiştirilir. Normal durumlarda ise yolcular sıraya girerek uçağa alınırlar. Hamile, hasta, engelli yolcular uçağa ilk ya da en son alınırlar. Uçağa geç kalan yolcular son çare olarak anons edilir. Uçağa gelmeme durumlarında gelmeyen yolcuların bagajları uçaktan indirilir. Uçağın ön ve arka kapıları aynı anda kullanıma açılır. Ön taraftaki yolcu ön kapıdan, arka taraftaki yolcu arka kapıdan biner böylece zaman tasarrufu sağlanır. Bir uçağı kapatmak için check-in yaptırmış ve boarding işleminden geçmiş yolcu sayısı ile uçak içerisindeki yolcu sayılarının eşit olması gerekir.
Boarding işleminin yanı sıra yolcular uçağa alınmadan önce kontrol amacıyla yolcunun pasaportu kimliği ve bileti istenir. Yolcunun doğum tarihine göre yetişkin çocuk veya bebek olma durumu kontrol edilir, yaş limitlerine bakılır. Bilet, kimlik, fotoğraf ve isim kontrolü eşleştirmesi yapılır. IATA kurallarına göre yolcular gidecekleri veya transit geçecekleri ülkelerin koyduğu kuralları dikkate alarak istenilen her türlü yolculuk belgesini geçerli olacak şekilde temin etmekle ve yanlarında taşımakla yükümlüdürler. Yolcunun bulundurması gereken dökümanların bütün sorumluluğu yolcudadır fakat yolcunun check-in işlemi yaptırdığı an itibariyle sorumluluk, işlemi yapan şirkete aittir.
Bagaj kabul işleminde ise güvenlik amacıyla yolcuya bagajın içeriği hakkında soru sorulmalı ve tehlikeli maddeler üzerinde bilgilendirme yapılmalıdır. Yolcu bagajında hasar bulunması halinde sistem girişleri ve etiketi üzerinde durdurulması gereken bölümler check-in öncesinde tanımlanmalı ve yolcu bilgilendirilmelidir.
YORUMLARA GİT (0)