Breguet 14

Breguet 14, 1. Dünya Savaşı sırasında Fransa tarafından üretilen bombardıman ve keşif uçağıdır. Uçak her ne kadar 1. Dünya Savaş’ı sırasında kullanılmak için üretilse bile daha sonrasında da uzun yıllar üretilip kullanılmaya devam edildi.

Uçak havacılığa o dönem yön veren Havacılık Mühendisi Louis Bréguet tarafından tasarlandı. Breguet savaş döneminden önce ürettiği çift kanatlı uçaklarda kullandığı metal konfigürasyonları bu uçakta da kullandı. Bu yüzden o dönemin uçaklarında genel olarak tahta kullanırken Berguet 14’te demir kullanıldı. Her ne kadar demirden üretilmiş olsa bile tahta uçaklardan daha hafifti. Bu da ona hız ve çeviklik avantajı sağladı. Ve demirden üretilmesinden dolayı hasarlara karşı daha dayanaklı oldu. Bu yüzden savaşın en iyi uçaklarından biri oldu.

1914’te 1. Dünya Savaş’ının patlaması üzerine Berguet 14’te dahil olmak üzere bir çok Berguet yapımı uçak kullanıldı. Berguet başlarda ürettiği uçaklarda savaş pilotu olarak uçtu. Ve bu görevi yaparken ne tarz uçağa ihtiyaç olduğunu daha iyi gözlemleyebildi. Bunun üzerine kısa mesafe üzerinde yük taşımak için daha güçlü motorlarla donatılmış uçaklara ihtiyaç olduğunu kabul etti. Bu yüzden daha sonraki tasarımlarında traktör konfigürasyonlarını kullanmaya karar verdi. Ancak Fransız hükümetinin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilmek için traktör konfigürasyondan vazgeçip itici konfigürasyonlara yönelmeye başladı.

1915’te Fransız Savaş Bakanlığı, bombardıman yükü taşımak amaçlı en uygun uçak tasarımını seçmek  için bir yarışma düzenledi. Bu yarışma sonucunda Berguet’in uçakları seçildi. Çünkü uçaklarda hükümetin istediği iticiler kullanılmıştı.

Berguet 14, tasarım bakımından farklı bir uçaktı. Kendini diğer uçaklardan dikdörtgen ön radyatörünün yanı sıra, kaportanın şekli ve ana planlarının negatif-kademeli olması ile farklı kılıyordu. Uçak sağlam bir iniş takımına sahipti. Uçakta tek yönlü işlem kanatçıları bulunuyordu. Dururken aşağı bakan bu kanatçıklar hızlanırken belli bir eğim açısı ile yukarı bakmaya başlıyordu. Ancak bu kanatçıkların kötü tarafı pilot tarafından değil bir dizi 12 ayarlanabilir lastik bungee kordonu tarafından ayarlanıyordu.  Gövde kısmı ise aslında daha önce Alfred Wilm tarafından Almanya’da icat edilen alüminyum alaşım olan duralumindendan oluşuyordu. Bu alaşım parçalar ve ana parçalar birbirine çelik boru bağlantılar ve piyona telleri ile bağlandı.

Uçağın ilk uçuşu Berguet tarafından 21 Kasım 1916’da tarafından gerçekleştirildi. Bu ilk uçuşta uçak için Renault motorlarının uygun olduğuna karar verildi. Ancak daha sonra STAé tarafından bu motorların uçağa yetersiz kaldığı bildirdi. Berguet uçakların normal üretim standartlarında olduğunu savundu. Bunun üzerine STAé  denemelere devam etti. Ve 7 Şubat 1917’de STAé, prototipin 2.000 metre yükseklikte 172 km / s’lik bir hava hızına ulaştığını bildirdi. Daha sonra kasım 1916’da STAé bombardıman ve keşif uçakları içinde bir modele ihtiyaç olduğunu rapor etti. Bunun üzerine değerlendirilmeler yapıldı ve Berguet 14  modelinin her iki görevide yerine getirebileceği fikrine varıldı. Ve 6 Mart 1917’de, Bréguet 14 A.2 modelini üretmeye başladı.

Uçak daha sonrada geliştirilmeye devam edildi. Bu geliştirmeler sonucunda 14 GR.2 uzun mesafeli keşif, 14 B.1  deniz uçağı , 14R hava ambulansı ve 14 Et.2 eğiten uçağı modelleri üretildi. Ancak 1. Dünya Savaş’ından sonra bir süre daha üretime devam edilen uçağın  1926’da  üretime son verildi.

Genel özellikleri

  • Mürettebat: 2
  • Uzunluk: 870 m (29 ft 1 inç)
  • Üst kanat açıklığı: Orijinal kanatçıklar 14.364 m (47 ft 2 inç
  • Dengeli kanatçıklar: 14,86 m (48,8 ft)
  • Alt kanat açıklığı: 13.664 m (44 ft 10 inç) Orijinal kanatçıklar
  • Dengeli kanatçıklar: 13.284 m (43.58 ft)
  • Yükseklik: 3,33 m (10 ft 11 inç)
  • Kanat alanı: 2 m 2(540 fit kare) Orijinal kanatçıklar
  • Dengeli kanatçıklar: 48,5 m 2 (522 ft2)
  • Kanat Profili: Eyfel% 4,6
  • Boş ağırlık: 017 kg (2.242 lb)
  • Brüt ağırlık: 769 kg (3.900 lb)
  • Motor: 1 × Renault 12 Fcx V-12 su soğutmalı pistonlu motor, 220 kW (300 hp)
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap