CERN (AVRUPA NÜKLEER ARAŞTIRMA TEHSİSİ)

İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünyadaki devletler bilim alanında yarışmaya girdiler. ABD ve SSCB bu yarışı önde götürdü ve bunu gören Avrupa’nın büyük ülkeleri Fransa ve İsviçre sınırındaki CERN kentinde bu tesisi kurdu. Tabi ki ilk başta küçük bir tesis olan CERN’de bugün 3000 personel ve 2500 bilim insanı bulunmakta.

CERN’in bu kadar ünlü olmasını sebebi her alanda çok önemli çalışmalar yapmasıdır. Bu çalışmalar arasında ilk antimadde (anti hidrojen) ve evrenin başlangıcında olduğu düşünülen higgs bozonu bulundu. Şuanda CERN’de karanlık madde ile ilgili çalışmalarda var. CERN bugün nanoteknolojiden tıbba hatta internette kadar her alanda çok önemli. Peki herkes illaki şunu duymuştur: “parçacık hızlandırıcı” Nedir bu parçacık hızlandırıcı?
Kısaca ve basitçe ucu mıknatıs olan bir namludur. Bunun içinde atomlar ışık hızının %99.999’una kadar hızlandırılır ve insan oğlunun yaptığı en hassas dedektörde çarpıştırılır ve bu sayede atomaltı dünyaları öğreniriz. CERN’de ilk olarak kurucu ülkeler söz sahibidir. Sadece onlardan ibaret değil, 20 ülke daha var bunlar oylamalara katılıyorlar, yatırımda bulunuyorlar bir de 50 ülke daha var. Bunlar da gözlemci asla karışamaz. Maalesef biz 50 içindeyiz, sadece gözlemciyiz ve CERN’e yatırımda bulunmuyoruz. Fakat ilerde yatırım yaparak belki araştırmalarımızı yapabiliriz.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap