Cessna CH-1 Skyhook, YH-41 Seneca
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Cessna CH-1 Skyhook, YH-41 Seneca
Cessna Hava Araçları Şirketinin 1953 yılında test uçuşunu gerçekleştirmesinin ardından ticari anlamda 1956 yılında kullanıma sunulduğu 1962 yılında ise üretiminin son bulduğu Cessna Hava Araçları Şirketinin şimdiye kadar yaptığı tek helikopter olma özelliğini taşımakta olan Cessna CH-1 Skyhook , tarihte ilk ve son olma özelliği taşımıştır. Nasıl mı?
CH-1 , Pike’s Peak zirvesine inerek bunu başaran ilk helikopter olurken irtifa rekorunu kıran son piston motorlu helikopter olarak tarihe adını başarıyla yazmıştır. Ancak ticari ve askeri bir başarı elde edememiştir. Amerika Birleşik Devletleri ordusuna ise YH-41 Seneca adıyla girmiştir.
CH-1 Geliştirilme Süreci
Cessna Şirketinin CH-1 üretme süreci aslında 1952 yılında Seibel Helikopter Şirketini satın almasıyla başlamış. Seibel şirketinin tüm ekipmanlarının, Cessna Şirketinin fabrikasına taşınmasıyla CH-1 tasarımı üzerinde çalışmalar başlamış. Çeyrek boyuttaki bir CH-1 modelinin üretilmesinin ardından rüzgar tüneli testleri yapılmış. 1954 yılında gerçek boyutlarda üretilerek başarılı bir şekilde uçuşunu gerçekleştirmiş. 1956 yılında ise tam anlamıyla sertifikalandırılmış ve kullanıma hazır hale gelmiştir.
CH-1B diğer bir adıyla YH-41 Seneca
CH-1B diğer bir adıyla YH-41 Seneca, Cessna’nın aerodinamik ve yapısal anlamda geliştirmeler yaparak ABD ordusu için ürettiği modeldir.
CH-1 Teknik Özellikleri Nasıl?
İki kanatlı rotora sahip, sabit ağırlık merkezi sağlayan pistonlu motor kullanılmıştır. Başlangıçta Continental FSO-470 model altı silindirli 190 kW gücündeki motor tercih edilmiştir. Bu motor kokpit önünde olacak şekilde tasarlanmıştır. Motorun ön kısımda bulunması motoru soğutmada kolaylık, kullanımda rahatlık sağlarken ağırlık merkezi açısından da kullanışlı olmuştur. Ancak helikopterin ömrünü büyük ölçüde etkileyen bir egzoz havalandırma sorunu ortaya çıkarmıştır.
Dönemindeki hafif uçak kardeşleri gibi monokok yapı tercih edilmiştir. Hafif uçaklara ait tipte bir kuyruk boyutuna sahip olması nedeniyle ilerleyen zamanlarda aerodinamik problemler yaşatmıştır.
2,51 metre boyunda , 13 metre uzunluğundadır. Brüt ağırlığı 1406 kilogramdır. 1 mürettebat ve 3 yolcu taşıyabilmektedir.
Maksimum hızı deniz seviyesinde 174 km/s iken uçuş süresi yaklaşık 5,15 saat olmaktadır.
3 yorum
Bu bilgilendirici yazın için Teşekkürler Tomris
Böyle güzel bilgileri daha çok görmek isteriz yazı harika
Budur..