CHALLENGER UZAY MEKİĞİ FACİASI

Soğuk savaş yıllarında ülkeler kıyasıya bir mücadeleye girmiş  ve mücadelede süper güç olmak isteyen ABD havada, karada ve denizde yeni teknolojik ürünler geliştirmişti. Bu ürünleri askeri alanda diğer ülkelere karşı kullanırken ABD uzayda boş durmayacak ve yeni projeler üretecekti. Önce Ay projesi Apollo ve yıllar sonra Uzay Mekiği görevleri Amerika’yı süper güç olma yolunda yol kat etmesini sağlamıştı. ABD’nin ürettiği mekikler arasında Challenger uzay mekiği de bunun bir parçası olacakken 7 astronotun öldüğü ölümcül bir kazaya karışarak bizlere unutulmaz an ve ardında yıllarca süren emeğin boşa gitmesini bırakmıştı. Şimdi olayı en başından inceleyelim.

Challenger Uzay Mekiği Faciası

Tarihler 28 Ocak 1986 tarihinde binlerce insan ellerinde kamera ile bu uçuşu canlı bir şekilde izlemek ve görüntülemek amacıyla toplandı. Uçuş tam olarak 9:38 gibi yapılması bekleniyordu. Ancak olumsuz hava şartları nedeniyle uçuş önce 1 haftaya daha sonra 2 saate ertelendi.

Challenger Uzay Mekiği Kazası - Mühendis Beyinler

Anormal soğuk hava nedeniyle fırlatma rampası 7.5 cm’lik bir buz tabakasıyla kaplanmış ve 1 metreden uzun buz sarkıtları oluşmuştu. Fırlatma kontrol merkezi buzların erimesini umarak fırlatmayı 2 saat ertelemişti. 2 saatin sonunda astronotlara kalkış emri verilmiş ve mekik uzaya gitmek üzere havalanmıştı. Mekik saatte 1600 km hızla gidiyordu. Mekik kalkışın 66. saniyesine ulaşınca hızı saatte 28 bin kilometreye çıkmıştı.

Challenger Uzay Mekiği Faciası

28+ bin kilometre hıza çıkan Challenger saniyeler sonra milyonların gözü önünde patlamıştır. Patlama 7 astronotun hayatına mâl olurken bir yandan da patlamanın sebebi araştırılıyordu. Uzun ve detaylı bir araştırma sonucunda patlamanın nedeni yakıt sızması olarak açıklandı.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap