De Havilland Comet

De Havilland Comet, ilk jet yolcu uçağıdır. Bu özelliği ile geliştirildiği yıllarda şok etkisi yaratmıştı. Jet motorlar ilk olarak savaş uçaklarında kullanılmıştır. Artık yolculuklar jet motoru sayesinde daha hızlı bir hale gelecek ve daha konforlu olacaktı. İngiliz hükümeti yolcu uçaklarında jet motoru kullanılması fikrini 23 Aralık 1942 yılında ortaya atmışlardır. Bu fikir 1946 yılında hayata geçmiş ve bu projeye DH106 adını vermişlerdir. ilk Comet 1949 yılında tamamlandı. Comet 1 adı verilen uçak, 27 Temmuz 1949’da gökyüzü ile buluşmuştur. İmalatçı de Havilland, Comet’e o güne kadar görülmemiş çok sayıda test uçuşu yaptırdı. Uçağın yaklaşık 2 bin 500 kilometre gibi bir menzili vardır. De Havilland Comet geliştirilirken motorların uçağın neresine konacağı büyük bir tartışma konusuydu.

De Havilland Comet

Mühendisler motorları kanat ile gövdenin tam birleşim yerine koymaya karar verdiklerini açıklamışlardır. Amerika bu pazarı kaptırmamak için Boeing 707 ve McDonnel Douglas DC-8’i geliştiriyordu. De Havilland Comet’in de birçok imalat hatası vardı. Comet ilk kazasını 2 Mayıs 1953 tarihinde yaptı. Canadian Pacific Havayolları’na ait uçak Karaçi’den havalandıktan hemen sonra düşmüştür. Tabi ki kazadan sonra herkesin kafasında Comet hakkında soru işareti oluştu.

Kazadan hemen 1 yıl sonra uçağı ilk teslim alan havayolu şirketi olan BOAC şirketinin Comet uçağı düşmüştü. Sadece bu iki havayolu şirketi değil İngiliz Havacılık Otoritesi Comet’in tasarımının yeniden gözden geçirilmesini istiyordu. Bu baskılar nedeniyle uçağın tasarımı yeniden gözden geçirilmeye başlandı. Uçak üzerinde yapılan araştırmalara göre yolcu kabinlerindeki camların kenarlarında hava basıncı nedeniyle çatlaklar oluşmuş ve bu çatlaklar gitgide artmıştı. Ve kabindeki farklı basınç çok yüksek irtifalarda artık tutulamaz hale geldiğinde gövde dağılmaktaydı.

De Havilland Comet’in gövdesi, kanatları ve birçok kısmı yeniden tasarlanacaktı. Daha sonrasında uçağın dediğim gibi birçok yeri yeniden tasarlandı. Uçağa yeni bir motor bile takıldı. Ayrıca uçağın birçok varyantı da üretildi. Önce Comet 1A (44 koltuklu) imal edildi. Bu modeli yine 44 yolcu kapasiteli Comet 2 ve 58 koltuklu Comet 3 izledi. Serinin en büyük modeli ise üç sınıfta 79 yolcu taşıyan Comet 4C idi. Amerikalı üreticiler tüm bu olanları pür dikkat takip etmişler ve bu hatalardan ders çıkarmışlardır. Comet 1980 yılından itibaren havayolları tarafından hizmetten çekilmiştir.

Ne yazık ki Comet, kısa kullanım ömrü boyunca 26 gövde kaybı ile korkunç bir güvenlik siciline sahipti ve 400’den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Ancak Comet gelecekte üretilecek olan birçok yolcu uçağının tasarımına katkı sağladı. Nedeni ise Comet üzerinde yapılan hatalar bir daha hiçbir yolcu uçağında yapılmayacaktı. Dediğim gibi Boeing gibi büyük uçak üreticileri bu olaylardan ders çıkardı.

De Havilland Comet Teknik Özellikleri

  • Uzunluk: 34 metre
  • Kanat Açıklığı: 35 metre
  • Yükseklik: 9 metre
  • Boş Ağırlık: 34,200 kg
  • Motor: 4x Rolls Royce Avon Mk 524 Turbojet
  • Menzil: 2.500-5000 km
  • Maksimum İrtifa: 40.000 feet
  • Mürettebat: 4
  • Üretici Firma: De Havilland

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

Saab 29 Tunnan

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Ben Alaeddin Şimşek. Bu sitede editör ve yazar olarak görev yapmaktayım. İleride pilot olmayı düşünüyorum. Yazılarıma yorum yapmayı unutmayın. Ayrıca sosyal medya hesaplarıma da ulaşabilirsiniz. Hepinize kırımsız uçuşlar:)

İlgili Yazılar

2 yorum

2000’lerin başlarına kadar göklerde olduğu söyleniyor. Bu doğru mu acaba?

Yanıtla

merhaba benim ismim Ahmet. Havacılık Yönetimi Bölümünde okuyorum. comet uçak kazalarıyla de havilland şirketinin yaşadığı krizi ve krizi nasıl atlattığına dair bir bilginiz var mı? iyi günler.

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap