Deniz Havacılığı Tarihsel Gelişimi

Deniz Havacılığı Tarihsel Gelişimi

Türk Deniz Havacılığı günümüze kadar pek çok ilerleme kaydetmiştir.

İlk olarak Deniz Havacılığı 1911 yılında Türk Askeri Havacılığının kurulması ile birlikte Denizcilikte de havacı personel yetiştirilmesi düşüncesi ile başlamıştır. Fransa Blerıot hava kulübünde eğitimini başarı ile tamamlamış Üsteğmen Fethi Bey ilk denizci pilot olarak tarihe geçmiştir.
1914 yılında donanmanın korunması, Sahilleri kontrolü gibi amaçlarla Deniz havacılığı için yeni uçakların alınması yönünde çalışmalar yapılmıştır. Havacılık mektebine yakın bir yere Bahriye Tayyare Mektebi kurulması planlanmış Fakat deniz uçuş öğretmeni olmadığından bu subayların Kara Tayyare Mektebi’nde yetiştirilip daha sonra Deniz havacılığına geçmesine karar verilmiştir.
Sonrasında Bahriye Tayyare Mektebi açılarak ilk atamalar yapılmıştır.
“Curtis F Boat” (Uçan bot adıyla da bilinir.) Türk Deniz Kuvvetlerinin eğitim uçağı olarak 1915 yılına kadar kullanıldı.


 Haziran 1914’te kurulan deniz hava okulu muhabere ve muvasala şubesine bağlanarak Teşkilatı havaiye müfettişliği adını almıştır. 

1917 yılında Deniz Tayyare Mektebi yeni pilot ve rasıt Subaylar yetiştirmiştir. Mektepte Almanlardan alınan Gotha WD1 ile eğitimlere devam edilmiş ve ilk kez öğrenciler Deniz havacı pilot brövesi almıştır.

 5 Temmuz 1922’de İzmir’de hava müfettişliği Teşkilatı kurulmuş Kara ve Deniz Kuvvetleri’nde Eğitim alan öğrenciler bu müfettişlerin emrinde toplanmıştır. 

(Atatürk’ün İzmir ziyareti sırasında savoia deniz uçakları ile gösteriler yapılmıştır.)

1960’ların sonunda Silahlı kuvvetlerin gelişimi ile Deniz Kuvvetleri filosunu döner ve sabit kanat olmak üzere ikiye ayırmak için Çalışmalara başlamıştır. 
Günümüz Deniz Havacılığı
Yüksek teknolojiye sahip Deniz Hava komutanlığı düşman gemi ve denizaltılarına saldırı düzenlemek ve deniz birliklerinin gerçekleştireceği harekâtlara destek vermek gibi bir çok görevde rol alırlar. İki ayrı filodan oluşurlar.(Helikopter filo ve uçak filo) 
Çanakkale, Kocaeli ve Dalamanda Deniz Hava üssü bulunmaktadır.
Deniz hava kuvvetleri uçak filosu:
İki çeşit uçak bulundurmaktadır. 
-CN235 CASA
-ATR72

Deniz hava kuvvetleri Helikopter filosu:
İki çeşit helikopter bulundurmaktadır.
-SH70
-AB212

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap