Deniz Uçakları
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Deniz uçağı, su yüzeyine inebilen, su yüzeyinden kalkabilen ve su yüzeyinde yüzebilen uçak sınıfıdır. Gövdeleri tıpkı bir tekneye benzer. Uçan tekne olarak da bilinir. İlk deniz uçağını pilot Henri Fabre 1910 tarihinde yapmıştır. Deniz uçakları; orman yangınlarına su taşımak ve yakınında deniz veya göl bulunan gelişmemiş yerlere ulaşım için de kullanılabilmektedir.
Deniz uçakları genellikle gövdesinin altında bulunan iki şamandıraya sahiptir, ancak farklı modelleri de mevcuttur. Şamandıralar uçağın gövdesini yukarıda tutmayı sağlar. Şamandıraların avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Dezavantajlarından bazıları; şamandıralar, uçağın boş ağırlığına ve sürükleme katsayısına eklenir, bu ise uçağın taşıyabileceği yük kapasitesini azaltır ve seyir hızının yavaşlamasına neden olur.
Türkiye’de ilk kez deniz uçağı taşımacılığı 16 Mart 2012 tarihinde çift motorlu bir uçak ile gerçekleşmiştir. Deniz uçağı ile ilk tarifeli uçuşlar ise İstanbul-Alaçatı arasında 28 Haziran 2012 yılında gerçekleşti. Deniz uçakları amfibi ve normal deniz uçağı olarak iki çeşitten oluşur. Amfibi bir uçak hem normal pistlere hem de suya iniş yapabilir, normal bir deniz uçağı ise sadece suya inebilir.