DGR – Dangerous Goods Regulations (Tehlikeli Maddeler) Nedir?
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Taşıması esnasında sağlığa, çevresindeki varlıklara, emniyete yada çevreye zarar verme riski taşıyan, IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) kitabındaki ilgili listede tanımlanmış yada bu kurallara göre tasnifi yapılmış maddeler veya nesneler olarak tanımlanabilir. Geçmişte Tehlikeli Maddelerin yanlış taşınmasından dolayı meydana gelen uçak kazaları mevcuttur ve Tehlikeli Maddelerin taşınması konusu çok önemli bir yere sahip olduğu için bu görevi alanda uzmanlaşmış kişiler icra eder ve böylece ilgili uçuşlarda da uçuş emniyeti de sağlanmış olur.
IATA Dangerous Goods Regulations ile ilgili yükümlülükleri aşağıda tanımlanan durumlarda uygulama zorunluluğu vardır;
– IATA’ya üye veya yedek üyesi olan bütün hava yolları
– IATA’ya üye hava yolları ile çok taraflı trafik -kargo anlaşması olan hava yolları
– IATA’ya üye hava yolları ile kargo gönderisinde bulunan nakliyeci ya da acenteler
DGR kitabında aksi belirtilmediği sürece kimse sınıflandırılması, tanımlanması, paketlenmesi ve işaretlenmesi, etiketlenmesi uygun olarak yapılmamış bir gönderiyi taşımak için kabul edemez. Eğer herhangi bir taşıma veya nesne kabulü esnasında, çelişkili bir durum veya belrisizlik söz konusu ise her zaman DGR kuralları ve kitabı önceliklidir. DGR konusu çok geniş bir konu olmak ile birlikte kargo uçaklarında sıklıkla taşınmasının yanında yolcu uçaklarında da zaman zaman taşınmaktadır. Genel olarak Tehlikeli Maddeler adı altında 9 sınıf yer almaktadır;
Sınıf 1: Patlayıcılar
Snıf 2: Gazlar
Sınıf 3: Yanıcı Sıvılar
Sınıf 4: Yanıcı Katılar
Sınıf 5: Oksitleyiciler ve Organik Peroksitler
Sınıf 6: Zehirli ve Bulaşıcı Maddeler
Sınıf 7: Radyoaktif Maddeler
Sınıf 8: Aşındırıcılar
Sınıf 9: Diğer Tehlikeli Maddeler
DGR eğitimlerinden kişilerin başarılı olması halinde DGR kategorilerine göre alınan eğitimlerin sertifikaları temel eğitim ise kategori 1,2,3 ve 6’nın eğitimi 5 işgünü olup 2 yıl süre ile geçerlidir. Ancak, tazeleme kursu kategori 1,2,3 ve 6 için 3 işgünü olup 2 yılda bir tazelenir. Diğer gruplar için temel kurs 1 işgünü ve 2 yıl geçerliliği vardır, tazeleme eğitimi ise 4 saat işgünü olarak belirlenmiş olup 2 yılda bir tazelemesi yapılmaktadır. Tazeleme derslerinde yer alan ilgili sınavlardan başarılı olunması halinde kişinin sertifikası tazelenir ve tekrar ilgili süre kadar sertifikasını kullanma hakkına sahiptir.
1 Yorum
Popüler Yorumlar
Ellerinize sağlık Mert Bey, çok iyi hazırlanmış ve bilgilendirici bir yazı olmuş
Tüm Yorumlar
Ellerinize sağlık Mert Bey, çok iyi hazırlanmış ve bilgilendirici bir yazı olmuş