Dogfight Nedir?
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Türkçe’ye ‘it dalaşı’ olarak geçen bu kavramı iki şekle ayırabiliriz. İlk olarak it dalaşı, müttefik uçakların tatbikat veya eğitim gibi faaliyetlerde avcı jetleri tarafından gerçekleştirdiği eylemdir. İkinci bağlamda ise iki farklı birimden avcı jetlerinin mühimmat kullanmadan birbirine karşı silah kilitlemeyi amaçlayan eylemdir. Bir jet diğerine kilitlenene kadar devam eder. Kendisine silah kilitlenmiş jet ise manevralarla kurtulmaya çalışır. Güdümlü füzeler ve tespit araçları icat edilmeden önce bu olaylardaki başarı, uçağın kabiliyetlerine ve pilot/pilotlarının yeteneğine bağlıydı. İddialara göre eyleme bu ismin verilmesinin sebebi ise yine jet motorlu uçaklar devrinin öncesine dayanıyor, bu ismin verilmesinin sebebi pilotların beklenmedik manevralar yapmak için zaman zaman uçağın motorlarını havada kapatmaları ve yeniden çalıştırdıkları zaman uçağın köpek havlamasına benzer bir ses çıkarmasıdır.
UFO İLE İT DALAŞI !?
UFO’larla hep Amerikanlar karşılaşacak diye bir kural yok değil mi? Bundan 19 yıl önce takvimler Haziran 2001’i gösterirken, Hava Kuvvetleri’ne savaş pilotu yetiştiren İzmir 2’nci Ana Jet Üssü Komutanlığı’nda 122.Filo’ya bağlı bir T-37, Öğretmen Pilot Üsteğmen İlker Dinçer ve deniz pilot teğmen öğrencisinin yönetiminde saat 12.30 sıralarında eğitim uçuşu yapmak için havalandı. Çandarlı civarlarında görevini icra eden pilotlar, tanımlayamadıkları disk veya huniye benzer parlak cisim ile karşılaştı. Bir süre sonra Dinçer, olayın ciddiyetinin farkına vardığında durumu Yer Kontrol ve Kütahya yakınlarında bulunan ‘Bölge Savaş Harekât Merkezi’ne bildirdi. Savaş Harekât Merkezi’nden, bu cismin radarda belirlenmesini isteyen Üsteğmen Dinçer, bir süre esrarengiz cismin çevresinde dolaşmaya başladı. Birkaç saniye sonra Savaş Harekât Merkezi’nden yanıt geldi: “Sizin uçağınızda yüksek hareketlilik belirledik. Ancak etrafta ikinci bir cisim saptanamıyor.”
Bunun üzerine Üsteğmen Dinçer, uçağı esrarengiz cismin üzerine yöneltti. Dinçer’in ifadesine göre, tanımlanamayan hava aracı da uçağa doğru yöneldi. Esrarengiz araç, T-37’nin kanadına yaklaşıp, birlikte uçmaya başladı. Dinçer’in, ‘‘Cisim kanatlara yaklaşıyor. Arkamıza doğru geçti. Ben de tono ile onu önüme alacağım… Şimdi önümüzde, bu resmen bizimle hava muharebesi yapıyor.” sözleri telsizden duyuldu. UFO, yaklaşık yarım saat uçağın çevresinde manevralar yaptı. Deneyimli bir pilot olan Üsteğmen Dinçer de esrarengiz hava aracının hareketlerine karşılık verdi. Havada yarım saat boyunca süren ve zaman zaman da tehlikeli manevraları içeren it dalaşı, UFO’nun birdenbire müthiş bir hızla gözden kaybolmasıyla son buldu.
Çiğli’deki üslerine dönen pilotlar, olayı raporla da amirlerine bildirdiler. İncelenmenin sürdüğü, Hava Kuvvetleri’nde büyük şaşkınlık yaşandığı belirtildi. Önümüzdeki günlerde olayın, NASA başta olmak üzere uluslararası kuruluşlara intikal ettireceği bildirildi. Daha sonra çeşitli kuruluşlar bu olayı araştırsa da kamuoyuna açıklanan bir UFO bildirisi olmadı.
NOT: Bu olay öncesinde ve sonrasında birçok benzer olay kayda geçse de resmi olarak olayların arkasında durulmadı.
Neden Gerçekleşir?
Genellikle sınır ihlali ve angajman kuralları gerekçesiyle meydana gelir. Psikolojik üstünlük, caydırıcılık ve gözdağı vermek için de gerçekleştiği bilinmektedir.
Sonuçları Ne Olur?
Savaş meydanı dışında kayıpsız etki yaratılabilir, kaza ve ölümlere sebep olabilir, askeri gerginliklere de neden olabilir.
‘‘Gözünü ilk kaçıran kaybeder.”
KAYNAKÇA
https://www.muhendisbeyinler.net/it-dalasi-nedir/
http://www.teknikicerik.com/it-dalasi-nedir.html
https://forum.donanimhaber.com/it-dalasi-nedir-yeni-videolar-eklendi-taf-vs-hellenic-air-force–44765330-2
https://www.antoloji.com/nedir/it-dalasi/
https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0t_dala%C5%9F%C4%B1
https://www.hurriyet.com.tr/
http://siriusufo.org/turk-askeri-jetinin-ufoyla-it-dalasi/
YORUMLARA GİT (0)