Erciyes Üniversitesi Uçak Gövde ve Motor Bakım Bölümü Öğrencisi İle Röportaj

1) Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Öncelikle herkese merhaba ben Berfin DURSUN. Antalyalıyım 19 yaşındayım. Erciyes Üniversitesi Uçak Gövde ve Motor Bakım bölümü 2.sınıf öğrencisiyim.

2) Hangi üniversitede okuyorsunuz, bölüme girerken ki sıralamanız nedir?

Erciyes Üniversitesinde okuyorum. ÖSYM sıralamam 105 bindi.

3) Bu bölümü seçmenizdeki etken nedir?

Havacılığa ve uçaklara küçüklükten beri olan merakımdan ve sıralamamı göz önünden bulundurduğum da seçebileceğim en mantıklı bölüm buydu.

4) Uçak Gövde ve Motor Bakımı nedir?

Nitelikli bakım ve onarım personelinin yetişmesini sağlayan bölümdür. Bu personel de uçak ve diğer hava araçlarının tüm bakımını, onarımını, tamirini ve montajlarının yapımıyla ilgilenir.

5) Derslerinizin içeriği nasıl, hangi dersleri alıyorsunuz?

Şöyle söylemek gerekirse 1.sınıfın ilk dönemi havacılığa genel giriş derslerimiz ve uçak yapılarının (kanat yapısı, gövde yapısı, uçak nasıl uçar? vb.) tanıtımı gibi düşünebiliriz. Asıl bölümümüzü ilgilendiren dersleri 2.sınıftan itibaren görüyoruz. Daha çok matematik ve fizik ağırlıklı dersler işleniyor. Hangar ortamına girişi de 2.sınıftan itibaren başlıyor. Birkaç örnek verecek olursam;

  • HAVACILIK KURALLARI
  • UÇAK TEMEL BİLGİSİ
  • PİSTONLU MOTORLAR
  • UÇAK YAPILARI
  • UÇAK SİSTEMLERİ
  • BAKIM UYGULAMALARI
  • HAVACILIKTA İNSAN FAKTÖRLERİ
  • MATEMATİK
  • TEMEL ELEKTRONİK BİLGİSİ
  • UÇAK TERMİNOLOJİSİ
  • TEKNİK İNGİLİZCE

gibi.

6) Uçak Gövde ve Motor Bakımı bölümü eğitim süresi kaç yıldır?

4 yıllık olarak okunmakta ve Erciyes Üniversitesi hazırlığı kişinin isteğine bırakılmış eğer okursanız 5 yıllık bir süreç.

7) Uçak Gövde ve Motor Bakımı bölümünde okuyan kişilerde bulunması gereken özellikler nelerdir?

Öncelikle havacılığa ciddi bir ilginiz olması gerekmekte. Bu işi yapmasını engelleyecek herhangi bir fiziksel sorunun olmaması isteniyor zaten üniversite kaydolmadan evvel tam teşekküllü bir hastaneden heyet raporu çıkartmalısınız. Bir başka özellikte İngilizce okuyup anlamalı ve konuşacak kadar bir seviyeye gelmelisiniz bu da iş ortamında istenilen bir özellik. Uçak teknisyenliği zor bir meslek olup bu işi severek yapmanız gerekiyor. Tabi sorumlu, dikkatli ve ekip arkadaşlarıyla birlikte iyi anlaşıp çalışmanız gerekiyor.

8) Bölümün avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Avantajları,
Sayısal derslerinizin iyi olması ve havacılık bilgilerini severek öğreniyorsanız kolayca dersleri geçip mezun olabilirsiniz.
Dezavantajları,
Bölümden mezun olduktan sonra sadece belli dönem ve tarihlerde alım yapılması.

9) Bölümünüzün zorluğuna 10 üzerinden kaç puan verirsiniz?

Kesinlikle 10

10) Mezun olduktan sonra iş bulma süreci nasıl ilerliyor?

Kariyer.net den CV’lerimizi oluşturup ilanı verilmiş şirketlere başvuru yapıyoruz veya kendiniz bizzat gidip şirkete başvuru yapabilirsiniz.

11) Uçak gövde ve motor bakımı bölümü mezunu ne iş yapar?

Uçak teknisyenleri hava araçlarının planlı plansız her türlü bakımı, montaj söküm ve birçok onarımı yapar. Çalışma ortamı şirketlerin hat bakım hizmetleri, uçak bakım hangarların ve Uçak Fabrikalarındadır.

12) İş olanaklarınız nasıl?

Şöyle ki şu yıla kadar alımlar gayet iyi ve önü açık bir meslekti. Covid-19 sebebiyle şu 1 yıldır alımlar yok diye biliyorum.

13) Uçak Gövde ve Motor Bakımı bölümünü seçmek isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Bu mesleği severek her şeye rağmen yapabileceğinizi düşünüyorsanız seçin. Çünkü çok meşakkatli bir işiniz olacak. Yeri geldiğinde gece vardiyası yapacaksınız. Bir uçağın tamiri onarım ve bakımı sırasında çok fazla zaman harcayıp çok yorulacaksınız ama her şeyden önce o sizin hayatınızın sonuna kadar yapacağınız bir meslek olacak. Bunların hepsini göze alarak ilginiz ve sevginiz doğrultusunda seçiminizi yapmalısınız.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap