Gökyüzündeki Uçakları Nasıl Tanıyabiliriz ?
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Gökyüzündeki uçakların hangi tipte olduğunu anlamak tüm havacılık tutkunları için vazgeçilmez bir zevktir. Piste baktığınızda ya da otururken başınızınız üzerinden geçen bir uçağa bakıp hangi şirketin ürettiği hangi aileye mensup uçak olduğunu bilmek çok havalı bir şey.
Bunu yapabilmek aşinalık ile gelen bir beceridir. Bunu elde etmenin tek yolu uçaklara daha fazla ve daha dikkatli bakmaktan geçer. Çünkü tabii ki uçağın genel şekli aynı olsa da onları birbirinden ayırt etmemizi sağlayacak pek çok ipucu ve ayrıntı da barındırıyorlar.
Evet farklı uçakları anlamanının birkaç yolu var. Burun şekli, kuyruk konumu, kanat şekli, kapılarının sayısı, iniş takımı, yatay stabilizerin kuyruğa göre konumu ve hatta kokpit pencerelerinin şekli ayırt edici en büyük detaylardır.
Örneğin, çoğu Boeing uçağının kokpit penceresine bakarsanız, genellikle yukarı doğru V şeklinde olduklarını görürsünüz. Diğer yandan Airbus uçaklarının pencereleri daha fazla kare şeklini kullanır. Ancak Airbus’ın A350 XWB modelinin, siyah güneş gözlüğü şeklindeki pencereleri ile bu geleneği bir bozduğunu aklınızda bulundurun.
Uçağın genişliğide tespit için önemli faktördür.
Üzerinizde 4 motorlu bir uçak varsa; Boeing 747, Airbus A340 veya Airbus A380’den birisidir. 747’yi hörgüçlü şekli A380’ı ise çift katlı oluşundan rahatlıkla tanıyabilirsiniz.
Geceleri ise uçağın kanatlarının ucundaki beyaz strobe ışığı, iki kez ve hızlı bir şekilde yanıp sönüyor ise Airbus; tek bir kez yanıp sönüyor ise bu bir Boeing uçağıdır.
ÖRNEĞİN;
Yukarıda dünyada en popüler olan, dar gövde, çift motorlu, tek koridorlu ticari yolcu uçağı ailelerine ait uçakları görüyoruz. Amatörler için bu uçakları birbirinden ayırmak zor. Çünkü çok benziyorlar. Ancak burada sır uçakların burun ve kuyruk şekillerine bakmaktan geçiyor.
Bu en kolay ayırt edileceklerden biri. Her ikisinde de 4 motor bulunmasına rağmen A380 2 katlı B747 ise 1.5 katlı.
Teknolojiden Yardım Alabilirsiniz;
Bütün detaylara Flightradar24 web sitesi ve mobil uygulaması üzerinden takip edebilirsiniz. FlightAware de hem masaüstünde, hem de mobil uygulamada Flightradar24’e çok benzeyen bir alternatif olacaktır