Güneş Sistemi ve Gezegenlerin Oluşumu

Evrendeki milyarlarca galaksiden biri olan Samanyolu Galaksisi’nin Orion kolunda yer alan Güneş, etrafında dönen 8 gezegen, Plüton ve göktaşları…

Bundan da çok değil 4,6 milyar yıl önce Samanyolu’nun Orion kolunda bir yıldız doğdu. Bu yıldız bizim Güneş’imizdi (yıldızlar büyük patlamalar sonucu oluşur). Güneş doğduğunda patlamadan kalan toz, gaz ve parçaların %99.98’ini yuttu. Yani anlayacağınız üzere Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Plüton ve milyarlarca irili ufaklı asteroid Güneş’imizin kütlesinin sadece %0,2’sini oluşturuyor.

Peki ama bu sistemdeki gezegenler nasıl oluştu?
Hani demiştik ya Güneş oluşurken patlamadan kalanların büyük kısmını yuttu, yutamadıkları kütle çekimine yenik düştü ve etrafında dönmeye başladı. Sistemimiz bu zamanlarında bir disk şeklindeydi. Zamanla bu parçalar çarpıştı, başka yerlerden gelen göktaşlarıyla birleşti ve ilk başta ilk dört karasal sonra iki gaz devi ve son olarak iki buz devi oluştu. Bir de Mars ve Jüpiter arasında ve Plüton’un dışında olmak üzere iki asteroid kuşağı oluştu.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap