HAL Tejas

HAL Tejas, Hindistan Hava Kuvvetlerindeki Mig-21 savaş uçaklarının yerini alacaktı. HAL Tejas, delta kanatlı son teknoloji bir uçak olacaktı. Hindistan bu uçağı 2000’li yılların başında seri üretime geçirmeyi planlıyordu. Çalışmalara 1980’li yılların başlarında başlansa da, asıl önemli adım 1989 atıldı.

HAL Tejas

Fransız şirket Dassault ile anlaşma yapıldı. Dassault şirketi, mühendislerini Hindistan’a yolladı ve mühendisler Tejas’ın tasarımını inceledi ve onayı vermişlerdir. Ortaya delta kanatlı ve tek motorlu bir uçak ortaya çıkmıştı. Hindistanlılar bu uçağı fly-by-wire sistemi ile uçurmayı planlamışlardı. HAL Tejas, o yılların iddialı savaş uçağı projelerinden biriydi. Uçağın motoru ise Amerikan General Electric şirketinin tasarladığı General Electric F404 motoru olacaktı.

1993 yılındaki Faz-1 anlaşması ile uçağın 2 adet prototip imal edilecekti. Uçakların imalatı başlamıştı ancak 1990’ların sonunda ABD ile Hindistan’ın arasında kriz çıkmıştı. ABD, Hindistan’ı kısa süreliğine de olsa ambargo listesine koymuştu. Buda ABD’nin Hindistan’a uçak motoru veremeyecek olmasıydı. Uzun süren pazarlıklar sonucu iki taraf anlaşmaya oturdu ve neticesinde ABD tarafından yollanan motor ile 4 Ocak 2001 tarihinde Tejas gökyüzü ile buluştu.

Uçağın test uçuşları başlamış ve ilk uçuşun ardından Kasım 2001 yılında Faz-2 anlaşması kapsamında 3  adet test uçağı üretildi. Sonunda Tejas ilk resmi siparişini 2005 yılında Hindistan Hava Kuvvetleri tarafından almıştı. Hindistan Hava Kuvvetleri 20 adet Tejas siparişi vermişti. 2007 yılında ise Tejas ilk kez ses hızını aşmıştı. Artık Hindistan’ın süpersonik hızda savaş uçağı vardı.

Tejas ilk uçuşunun tam 14 yıl sonrasında 2015 yılında Hindistan Hava Kuvvetlerinin envanterine girmiştir. Aynı zamanda Hindistan Deniz kuvvetleri de bu uçaklardan 2009 yılında sipariş etmiştir ve HAL Tejas 2019 yılında ilk kez uçak gemisine inmiştir. Aradaki 10 yıllık süreç hiç de göz ardı edilmemelidir.

Şimdi ise uçağın biraz silah sistemlerine bakalım. Uçak, havadan havaya, havadan yere, gemi karşıtı füzeler, hassas güdümlü mühimmat, roketler ve bombalarlar atabilme kabiliyetine sahiptir. Elektronik harp, hedef alma, gözetleme, keşif veya eğitim gibi görevleri icra edebilmektedir. Ayrıca 2007 yılının Ekim ayında R-73 havadan havaya füzesi uçakta başarıyla test edilmiştir. Aynı zamanda saniyede 50 mermi atış hızına sahip 23 mm’lik çift namlulu bir GSh-23 topuna sahiptir. Maksimum 2.205 km / saat hızla ve maksimum 15.200 m yükseklikte uçabilir. Uçağın menzili 3.000 km’dir. Uçağın ağırlığı yaklaşık 5.450kg ve maksimum kalkış ağırlığı 13.500 kg’dır.

HAL Tejas Teknik Özellikleri

  • Maksimum Hız: 2500 km/h
  • Harekat Yarıçapı: 500 km
  • Uzunluk: 13 m
  • Motor: General Electric F404
  • Boş Ağırlık: 6,500 kg
  • Yükseklik: 5 m
  • Mürettebat: 1/2

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

F-22 Raptor

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Ben Alaeddin Şimşek. Bu sitede editör ve yazar olarak görev yapmaktayım. İleride pilot olmayı düşünüyorum. Yazılarıma yorum yapmayı unutmayın. Ayrıca sosyal medya hesaplarıma da ulaşabilirsiniz. Hepinize kırımsız uçuşlar:)

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap