Havacılık Emniyeti
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Havacılıkta en küçük pürüz dahi çok büyük riskler taşır.
Havacılık emniyetinin amacı ise, hava aracının taşıyacağı riskleri azaltmak, ve kontrol edilebilir hale getirmektir. Bu nedenle uçuşla ilgili yerdeki veya havadaki bütün faaliyetleri kapsamaktadır. Ancak kasıtlı, legal olmayan eylemlere karşı alınan önlemleri içeren “Havaalanı Güvenliği” ile karıştırılmamalıdır.
Havacılıkta kazaların önlenmesi ve azaltılması daima ön plandadır ve aynı zamanda en emniyetli toplu taşımacılık şeklidir.
Hava aracının yapımından, bakımından, yetkili ekiplerden yer hizmetlerine dair kısacası bütün faaliyetleri kapsamaktadır.
Havacılıkta bütün kurallar uygulansa dahi risk her zaman vardır. Bu nedenle riskler istenen seviyede tutulmalı, “kontrollü risk”e dönüştürülmelidir.
Havacılık emniyetinde kazanın nedenini bulmak çok önemlidir ki buna göre savunma mekanizması oluşturulmalı, ve geliştirilmelidir. Olası bir kaza durumunda, kazayı incelemenin bir çok yolu vardır. Fakat en çok bilinen iki model “Reason ve Shel” modelidir.
Shel modeli incelenen personel-donanım, personel-personel, personel-yazılım, ve personel çalışma ortamının incelenmesini kapsamaktadır. Bu modelde personellerin çalışma şekilleri, fizyolojik, psikolojik, fiziksel etkenleri incelemektedir.
Reason modeli ise hata ve ihlalleri çalışma koşulları gibi bütün nedenleri kapsamaktadır. “Havacılık tarihi kanla yazılmıştır” sözünü hepimiz duymuşuzdur. Havacılık emniyeti oluşan kazalardan, sorunlardan ders çıkarılarak önlem alındığı için savunma mekanizması geliştirilmiştir. Lakin bir olayın olmasını beklemek yerine, olası durumlar değerlendirilmeli bir önlem alınması için kaza, yada olası sorunlar beklenmemelidir.
YORUMLARA GİT (0)