Havacılık Haritaları
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Havacılık haritaları veya “Aeronautical Charts”; hava araçlarının seyrüsefer ve navigasyonuna yardımcı olmak için tasarlanmış detaylı haritalardır. Havacılık haritaları hazırlanırken Chıcago Sözleşmesi EK-4 (ICAO Annex-4) dokümanları referans alınmaktadır.
Her harita kendine özgü fonksiyonu ile ilgili bilgileri içerir. Aynı zamanda, güvenli ve hızlı bir hava trafik hizmeti sağlanabilmesi amacıyla, uçuş aşaması ile ilgili gerekli bilgileri sağlar. Sağlanan bilgilerin kesin, anlaşılır, kolayca okunabilir ve doğru olması gerekir. Bilgilerin pilot tarafından kısa bir süre içerisinde anlaşılabilir olması gerekir. Aynı zamanda uçuş esnasında, gerektiğinde bir haritadan diğer bir haritaya kolayca geçiş imkânı sağlanmalıdır.
HAVACILIK HARİTA ÇEŞİTLERİ
Meydan Haritası (Aerodrome Chart- ADC)
Büyük ölçekli haritalardır, Meydan harekat sahasını ve içerisinde yer alan tüm teknik ekipmanları gösterir, Uçus ekibine yerdeki harekatı esnasında yardımcı bilgiler içerir
Meydan Mania Haritası (Aerodrome Obstacle Chart- AOC)
Her bir pist için yayınlanır. Stopway, Clearway ve kalkış sahalarını da içerisine alan sahayı tanımlayan maniaların tanımlandığı büyük ölçekli plan ve kesitlerdir
Park Yerleri Haritası (Parking Chart- PRKG)
Uçak tiplerine göre apronda tesis edilmiş park pozisyonlarını gösterir.
Enroute-Yol Haritası (ENR Chart)
Enroute haritaları kalkışı müteakip kullanılacak rota üzerindeki seyrüsefer ve konum belirleme işleminde kullanılır. Uçus anında yapılacak dönüşler ve aktif uçuş başları bu haritalar ile tespit edilir. bilindiği üzere iki tip hava yolu mevcuttur bunlar LOW ALTITUDE (Düşük irtifa) ve HIGH ALTITUDE (Yüksek irtifa) yollarıdır. Pilot bu yollar üzerinden izleyeceği rotayı belirler ve uçuş planına hangi noktalar üzerinden hangi yolları izleyeceğini girer. Tabii ki uçulacak irtifa ile kullanılacak yolun uygun olması gerekmektedir. Enroute haritalarda havayolu isimleri, bir noktadan diğerine ulaşmak için gerekli uçuş başı, noktaların (VOR, Meydan vs. ) konum bilgileri, frekansları, minimum irtifa değerleri mevcuttur. Bunlara ilave olarak uçuşa kapalı bölgeler, tehlikeli alanlar ayrıca belirtilmiştir.
Aletli Yaklaşma Haritası (Instrumental Approach Chart- IAC)
İlgili hava alanındaki bir veya daha fazla pist için onaylanmış aletli alçalma usulünün, uçuş ekibi tarafından uygulanabilmesi amacıyla üretilmiştir. Pas geçme usulü, bekleme paternleri, yön, uçuş başı ve radyal bilgileri, radyo seyrüsefer yardımcı cihazları, pist numarası ve ILS kategorisi, yaklaşma, kule frekansları, meydan rakımı, geçiş irtifa bilgisi, minimum sektör irtifası, pas geçme noktası/seviyesi, pist profil görüntüsü, pas geçme açısı ve prosedürü gibi bilgileri içerir.
Görerek Yaklaşma Haritası (VFR Chart)
Bir meydana görerek yaklaşma yapabilmek amacıyla, gerekli referansları içeren meydan ve çevresindeki sahayı gösterir. VFR şartlar altında uçan uçaklar tarafından kullanılırlar. Manyetik olarak yönler, radyaller ve uçuş başları, meydan paterni, görerek yaklaşma usulleri gibi bilgileri içerir.
Saha Kontrol Haritası (TMA Chart)
IFR, Aletli Uçuş kurallarına uygun uçuş esnasında uçuş ekibine gerekli olacak bilgileri sağlar. Yol aşamasından – yaklaşma aşamasına geçiş, kalkış/pas geçme aşamasından yol aşamasına geçiş gibi bilgileri içerir.
Standart Kalkış Haritası – Aletli (Standard Instrumental Approach Chart- SID)
Meydandan kalkış yapan trafiklerin belirli bir düzene göre ayrılışlarını yaparak rotalarının başlangıç noktasına ulaşmaları amacı ile hazırlanmıştır. Standart Kalkış Haritası trafiklerin keyfi olarak rotaya oturmalarını engellediği gibi kalkıştan sonra oluşabilecek hava çarpışması riskini ortadan kaldırarak muhtemel kazaları önler, pilotlara teker kestikten sonra izleyecekleri yolu kesin olarak verir.
Standart Geliş Haritası – Aletli (Standard Arrival Chart- STAR)
Yol aşamasından yaklaşma aşamasına kadar tasarlanmış olan Standart Geliş (Aletli) usulü ile ilgili bilgileri içerir. Manyetik olarak yönler, radyaller ve uçuş basları, geliş meydanı, takip edilmesi gereken rotayı tanımlayan özel noktalar, Minimum uçuş seviyeleri ile irtifa/seviye tahditleri, Radyo seyrüsefer yardımcı cihazları isimleri, tanıtmaları, frekansları, coğrafi koordinatları gibi bilgileri içerir.