Havayolu İşletmelerinin İş Modellerine Göre Sınıflandırılması

Havayolu işletmeleri iş modellerine göre sınıflandırılır. Sınıflandırmalara göre ücret, konfor, ve hizmet farkı vardır. Bu işletmeleri geleneksel havayolları, düşük maaliyetli havayolları, charter havayolu işletmeleri, bölgesel havayolu işletmeleri olarak sınıflandırabiliriz.

Geleneksel Havayolları(Network Carier) 
Çok çeşitli ve çok sayıda uçaktan oluşan karma filo yapısına sahiptirler. Hem iç hem de dış hat seferlerinden oluşan geniş bir işletme ağı olan, çok sayıda personel çalıştıran ve mâli açıdan büyük bütçelerde çalışan havayolu işletmeleridir. Genellikle tarifeli seferleri mevcuttur. “Ulusal Bayrak Taşıyıcısı” olarak bilinirler. Aynı uçakta first class, business class, echonomy plus ve echonomy sınıfları bulunur. Havaalanlarında first ve business class için özel bekleme salonları vardır (VIP-CIP). Bununla birlikte sık uçan yolcu programları bulunmaktadır. Genellikle topla-dağıt (hub and spoke) ağ yapısını kullanırlar.
(Türkiye’den Türk Havayolları, Almanya’dan Lufthansa, İngiltere’den British Airways, Fransa’dan Air France, Amerika’dan American Airline ve Delta Airlines.)
Düşük Maaliyetli Havayolları (Low Cost Carrier) 
Konfor ve hizmetten çok yolcunun daha düşük fiyatla taşınabilmesine odaklanır. Bu nedenle yolcuya yönelik daha kısıtlı hizmet ve daha düşük konfor sunar. Tarifeli seferler yaparlar ve noktadan noktaya yolcu taşırlar (point to point).
Uçuşlarında mümkün olduğunca bölgesel ya da 2. havalimanlarını kullanırlar. Uçaklarda genellikle tek servis sunumu bulunur. Uçakta ikram, öncelikli biniş, oturma yerinin belirlenmesi, ikinci valizin taşınması gibi hizmetler için ek ücret alırlar yani geleneksel havayollarının benimsemiş olduğu bazı hizmetlerden vazgeçerek daha ucuz fiyatla hizmet sunarlar. Filolarında tek tip ya da iki tip uçak bulundururlar.
(Türkiye’den Pegasus, İrlanda’dan Rynair, Almanya’dan Germanwings, Amerika’dan Southwest.)

 

Charter Havayolu İşletmeleri
Uçak kiralama yoluyla gerçekleşen tarifesiz havayolu işletmeleridir. Paket olarak satılan (otel transfer ve ulaşım) ya da turistik merkezleri düzenlenen havayolu ulaşım ağıdır. Havayolları bileti tek tek satmak yerine uçağın bir bölümünü ya da tamamını tur operatörlerine ya da acentelere satarlar. Genellikle turizm sektöründe kullanılır. Dönemsel olarak faaliyet gösterirler.
(Türkiye’den Sunexpress ve Corendon, İngiltereden Thomas Cook.)

 

 

Bölgesel Havayolu İşletmeleri
Bu tür havayolu işletmeleri genellikle büyük yerleşim yerleri havaalanları ile kırsal bölgelerde, küçük yerleşim yerlerindeki havaalanları arasında yolcu kargo ve postanın tarifeli ve tarifesiz olarak küçük uçaklarla taşınmasıdır. Genellikle 9-78 yolcu kapasiteli Turboprop ve 30 ile 108 yolcu kapasiteli bölgesel jetlerle uçuş hizmeti sunar. (Türkiye’den İzair.)

 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap