IFF VERİLERİ

Günümüzde sivil ve askeri anlamda her türlü havacılık ve uzay faaliyetlerinin çalışması için dikkat edilmesi gereken en önemli husus, çalışan proje veya unsurun barındırdığı IFF (Indentification friend or foe- Dost veya Düşman Tanıma Sistemi) Verilerine olan uygunluktur. Örneğin, bir tatbikat sırasında bile askeri ateşleme sistemine nereyi hedef alacağının belirlenmesi, IFF verilerinden gelecek geri dönüşe bağlıdır.

II. Dünya Savaşı esnasında ABD’de askerî amaçlarla üretilmiş bir transponder ( telekomünikasyonda başka bir cihazla haberleşebilen (transmitter-responder) çeşitli cihazlara verilen ortak isimdir. Transponderler bir sinyali otomatik olarak alıp, yükselttikten sonra sinyalı farklı bir frekansta iletebilir.) sistemi. Aslen askerî amaçlar için üretilen sistem günümüzde pek çok ülkede gerek askerî gerekse sivil uçakların yer birimlerindeki ikincil radarlar (SSR) ve diğer taşıtlardaki transponder sistemleri tarafından tespiti için kullanılır.

II Dünya Savaşı sırasında ABD tarafından bir liman baskını öncesi test edilen IFF Verileri veya IFF Sistemi zaman içerisinde ülkelerin askeri unsurlarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Çeşitli ittifaklarla aynı amaç için bir araya gelen iki ülkenin silahlarının birbirini tanıması ve koordineli hareket etmesi askeri teknolojik aletlerin de omurgası olmuştur

Muavenet Olayı 2 Ekim 1992. Ege’de yapIlan Nato Kararlılık Tatbikati sırasında Muavenet muhribi Amerikan Saratoga ucak gemisinden atilan Sea Sparrow fuzeleri tarafindan vurulur. Aralarinda geminin komutaninin da oldugu 5 denizcimiz sehit olur (Şehitlerimize Allah’tan rahmet geride bıraktıklarına Allah’tan sabır diliyorum, mekanları cennet ruhları şad olsun…)

Günümüze askeri alanda sıklıkla gördüğümüz ve askeri sorunları çözüm için geliştirilmiş olan Dost-Düşman tanıma sistemleri arasında IFF verilerinin doğru aktarımı hayati önem taşımaktadır. Eğitim aşamasından operasyonel boyuta kadar her alanda kullanılabileceği için pek çok farklı modda programlanmıştır. hepsinin ortak amacı ise sivil veya askeri unsurların yer birimlerindeki ikincil radar olarak tanımlanan SSR cihazlarının ve diğer taşıtlardaki transponder sistemlerin ( her türlü ateşli silah taşınması da dahil olmak üzere) tespitini sağlamaktadır.

IFF’in 4 modu ve 1 altmodu vardır:

Mode 1: Gemiler tarafından uçaklar ve diğer gemileri takip etmekte kullanılan düşük maliyetli ve güvenliksiz moddur.

Mode 2: Uçaklar tarafından kötü hava koşullarında gemilere radar kontrollü iniş yaklaşmasında kullanılır.

Mode 3: Hem askerî hem de sivil havacılıkta uçakların konumlarının ATC’lere bildirilmesinde kullanılır.

Mode 4: Dost-düşman tespitinde (IFF) kullanılan güvenli ve şifreli moddur.

Mode C: Uçakların irtifâsını bildiren moddur.

Güvenliksiz kodlar ATC tarafından verilir pilot tarafından manüel şekilde uçaktaki IFF cihazına girilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap