Jet Lag Nedir ?

Jet lag uzun uçak yolculukları sırasında yaşadığımız yerin yerel saatine göre vücudun ayarlamış olduğu ritim olan biyolojik saati ile, iniş yapılan yerin arasındaki zaman farkından dolayı ortaya çıkan geçici bir adaptasyon bozukluğu durumudur. Halk arasında uçuş sendromu olarak da adlanıılır.

JET LAG BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Jet lag’ın etkileri kişiden kişiye değişmesine rağmen genellikle;

  • Uykusuzkuk
  • Yorgunluk
  • Sindirim sistemi bozukluğu
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Odaklanamama
  • Uyuşukluk

Zaman, mekan ve yer-yön kavramının bozulması gibi belirtileri vardır. Fakat jet lag’ın bu geçici etkileri 24 saat ile 48 saat içerisinde tamamen ortadan kaybolur.

JET LAG NEDEN OLUR ?
Özellikle batıdan doğuya doğru gidildikçe zaman kavramının yitirilmesi, geçilen zaman dilimi uzadıkça ve uçuş saatleri arttıkça jet lag oluşumu artar. Uçaktaki kabin basıncı, kabin atmosferi (kuru, nemsiz ortam), su kaybı, uzun süre hareketsiz kalmak gibi etkenler de eklenince jet lag olmak kaçınılmazdır.

Yaşlılara kıyasla genç yaştakiler metabolizma hızından kaynaklı olarak jet lag’ten daha az etkilenirler.

JET LAG’İN ETKİLERİNİ MİNİMUMA İNDİRMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Uçakla seyahat edeceğiniz ülke ile yaşadığınız yerin zaman dilimi arasında farklılık olan yerde 3 günden fazla konaklayacaksanız, gitmeden birkaç gün önce vücudunuzun biyolojik ritmini gideceğiniz yerin yerel saatine göre ayarlamalısınız. Örneğin; gideceğiniz yerin yerel saatine göre uyuma, uyanma ve yemek saatlerini düzenlerseniz jet lag etkilerinden daha az etkilenirsiniz.
Bol bol güneş ışığı almaya ve bu saatlerde uyanık olmaya çalışın. Böylece vücudunuz melatonin hormonu salgılayarak yorgun hissetmenizi engelleyecektir.
Uçuştan bir önceki gün kafein ve alkol içeren içeceklerden uzak durun.
Seyahat edeceğiniz ülkenin yerel saatine göre daha erken saatlerde iniş yaparsanız uyku düzeninizi ayarlayabilmeniz için vaktiniz olur.
Seyahat edeceğiniz yere gece geç saatlerde iniş yapacaksanız uçakta uyuyarak vücudunuzu dinlendirin.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap