Kuyruk Rüzgarı Nedir?

İçindekiler

Kuyruk rüzgarı İngilizce adıyla ”tailwind”, uçağın kuyruk kısmından yani arkasından eserek uçağa etki eden kuvvetli rüzgardır ve bu rüzgar uçakların havada olumsuz etkilenmesine sebep olan, uçaklar için en riskli rüzgar türlerinden biridir. Genellikle iniş ve kalkış sırasında uçağa etki ettiği zamanlarda operasyonun zorlaşmasına neden olur. 

Özellikle bu rüzgar sebebiyle kanatlarda vorteks yani kanat ucu girdapları oluşursa uçaklar kuyruk rüzgarı türbülansına maruz kalır. Bu türbülans kanat ucundan geriye doğru yayılan ve ters yönde dönen hava akımlarının düzensiz çalkantılar meydana getirmesiyle oluşur. Türbülansın oluştuğu uçağa maruz bıraktığı etki az olsa da aynı istikamette uçan fakat arkadan gelen uçaklar için son derece riskli ve tehlikelidir.  

Kuyruk Rüzgarı

Girdapların şiddeti uçağın hızına, ağırlığına ve kanatların yapısına göre değişmesine rağmen uçağın geçtiği yerde oldukça şiddetli hava girdapları bıraktığı için bu girdaplara kapılan uçakların kontrolden çıkmasından yere çakılmasına kadar büyük şiddetle etkisi olur. Uçuş güvenliğini tehlikeye atmasının yanı sıra sarsıntılar yaratarak uçuş konforunu bozar ve enerji kayıplarına sebep olarak fazla yakıt tüketimine yol açar.  

Kalkış Sırasında Kuyruk Rüzgarının Uçağa Etkileri Nelerdir? 

Rüzgar uçağa arkadan etki ettiğinden, kalkış sırasında yeterli kaldırma kuvvetini meydana getirip uçağın havalanması için pistte daha fazla koşturmalı ve bunun için de daha uzun pist gereklidir. Ayrıca hava akımının şiddetiyle sürtünme arttığı için uçağın tırmanma açısı da küçülür. 

İniş Sırasında Kuyruk Rüzgarının Uçağa Etkileri Nelerdir? 

Rüzgar iniş sırasında uçağa etki ettiğinde iniş, normalden daha zorlu ve dikkat gerektiren durum meydana getirir. Bu gibi durumda pilotlar normalde minimum hızda iniş gerçekleştirmesi gerekirken uçağa kuyruk rüzgarı etki ettiği için daha yüksek hızlarda iniş gerçekleştirir. Yaklaşma hızını yüksek tutarak pistin başladığı yere iniş yapar. 

Şiddetli kuyruk rüzgarı sebebiyle kalkış yapmakta zorlanan uçak

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

Uçak Hidrolik Sistemleri

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap