McDonnell Douglas KC-10 Extender

McDonnell Douglas KC-10 Extender, sivil yolcu uçağı olan DC-10’dan çevrilme tanker ve askeri kargo uçağıdır.

McDonnell Douglas DC-10 yolcu uçağının üretimi 1989 yılında son bulmuştur. Artık üretilmiyor olsa bile Fedex gibi birçok kargo şirketi tarafından aktif şekilde kullanılmaktadır. KC-10 sepet sitemi ile dakikada 470 galonluk, boom sistemi ile ise 1.000 galon yakıt aktarımı sağlayabilir. KC-10, temel taşıma ve havada yakıt ikmali rolleri için askeri özel ekipman içermektedir. Güneydoğu Asya ve Orta Doğu’daki deneyimleri takiben KC-135 Stratotanker’ı desteklemek için geliştirilmiştir. USAF için toplam 60 KC-10 üretilmiştir. Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. KC-10, gibi tanker uçaklarının stratejik olmasının asıl nedeni birçok uçağa yakıt ikmali yaparak daha fazla süre havada kalmasını sağlamaktadır. 

Şimdi ise KC-10 gibi tanker uçakları bu yakıt ikmalini nasıl gerçekleştirdiğine bakalım. Yakıt alacak uçak izin verilince tanker uçağın arkasına ve uygun irtifaya geçiyor. Tanker uçağın arkasından uzanan boom diye adlanan hortuma doğru yaklaşmaya başlıyor. Yaklaşma sırasında boom operatörü savaş uçağının pilotunu yönlendiriyor. Bu arada tanker uçağın alt dış kısmında kırmızı ve yeşil ışıklı bir sinyalizasyon sistemi bulunuyor. Örneğin bir F-16 uçağının pilotu hortumun ucu, kanopisinin arkasındaki yakıt deposunun ağzına gelecek şekilde tanker uçağa yaklaşırken bu ışıklardan yararlanıyor. Işıkların tümü yeşil olduğunda kenetlenmenin hazır olduğu anlaşılıyor. Tanker uçaktaki boom operatörü sistemi devreye sokuyor ve hortumun içinden hızla çıkan uç bölümü F-16 uçağına bağlanmaktadır.. Ve bu şekilde yakıt ikmali gerçekleştirilmiş olur.

KC-10

KC-10’un boom operatörü, yakıt ikmali işlemlerini dijital, fly-by tel sistemi aracılığıyla kontrol eder. Uçağın arka tarafında oturan operatör, alıcı uçağı geniş bir pencereden görebilir. Otomatik yük azaltma ve bağımsız bağlantı kesme sistemleri, güvenliği büyük ölçüde artırır ve havada yakıt ikmalini kolaylaştırır. KC-10, teslimat aralığını artırmak için KC-135 veya başka bir KC-10A ile havada yakıt ikmali yapılabilir. Büyük kargo yükleme kapısı, çoğu hava kuvvetlerinin savaş birimi destek ekipmanını kabul edebilir. Kargo bölmesinin içindeki elektrikli silindirler ve vinçler, ağır yükleri taşıyabilir. Kargo bölmesi, 27 paletten 17 palet ve 75 yolcu karışımına kadar değişen yükleri taşıyabilme kapasitesine sahiptir.

USAF yavaş yavaş KC-1’ları emekli etmeye başladı. Bu uçakları esasında B767 yolcu uçağı olan KC-46 ile değiştirmektedir. USAF 2021 yılında 12 KC-10 daha emekli etmeyi planlıyor. Peki ya bir yolcu uçağını nasıl bir tanker uçağa dönüştürebiliriz. Bir DC-10-30CF’yi bir KC-10A’ya dönüştürmek için gereken değişiklikler, uçağa özgü ekipmanın, çoğu pencerenin ve alt kargo ambar kapılarının sökülmesini içeriyordu. Eklemeler arasında güçlendirilmiş silindirler ve vinçler, askeri aviyonikler, kargo ambarlarında bulunan aktarılabilir yakıt için yedi yakıt hücresi, kuyruğa monte Gelişmiş Havadan Yakıt İkmal Sistemi Bomu (ARRB), sonda / drog yakıt ikmal ekipmanı, gece aydınlatması gibi gelişmiş kargo sistemleri yer almaktadır.

McDonnell Douglas KC-10 Extender Teknik Özellikleri

  • Mürettebat:
  • Uzunluk: 55,50 metre
  • Hız: 907 km/h
  • Kanat Açıklığı: 50,41 metre
  • Yükseklik: 17,70 metre
  • Motor: General Electric CF6-50C2
  • İlk Uçuş: 12.07.1980
  • Boş Ağırlık: 121.199 kilogram

 

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

Havada Yakıt İkmali

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Ben Alaeddin Şimşek. Bu sitede editör ve yazar olarak görev yapmaktayım. İleride pilot olmayı düşünüyorum. Yazılarıma yorum yapmayı unutmayın. Ayrıca sosyal medya hesaplarıma da ulaşabilirsiniz. Hepinize kırımsız uçuşlar:)

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap