Meteor Nedir? Asteroit Nedir?
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yakın zamanda dünyanın çeşitli yerlerinde ve Anadolu’da birçok meteor vakası ve haberi yankılandı. Tabii güzel ülkemizin güzel milleti ve medyamız ortaya birçok farklı teori ve görüş sundu, birçok yanlış bilgilendirme yapıldı. Bu kavramları doğru bir şekilde öğrenmekte fayda var.
Meteor: Kelime anlamı gök taşı olarak da kullanılır, çapı 10 metreden küçük olup atmosfer ötesi uzaydan düşerek atmosferimize giren cisimlerin genel adıdır.
Atmosfere giren nesneler bilinip sınıflandırıldığı kadarıyla kuyruklu yıldız, asteroit veya meteordur. Cisimler atmosfere giriş yaptıktan sonra sürtünme etkisiyle ısınarak ısı yaymaya başlar. Bunun sonucunda ise hepimizin bildiği ateş topu görünümünü alırlar. Yıldız kayması olarak bildiğimiz olay da aslında tam olarak budur. Gök taşları geleneksel olarak 3 geniş kategoride incelenir. Taşlı göktaşları kayalardan oluşur. Bunlar genelde silikattan meydana gelir; demir göktaşları daha çok metalik demir-nikel alaşımından meydana gelir; ve taşlı-demir göktaşları hem metal hem de kaya materyali içerir.
Asteroit: Sözlük anlamı ile çapı 10 metreden büyük gök cisimleri olarak tanımlanır. Güneş sistemimizde yoğunlukla Jüpiter ve Mars arasındaki dünyamıza düşen asteroitlerin ana kaynağı olan Asteroit Kuşağı’nda ve hemen güneş sistemimizin dışındaki Kuiper Kuşağı’nda bulunur.
Sonuç olarak bu olayların çok çok yüksek oranla zararsız olduğu da bilinmeli. Sistemimizin yakınlarında ve içinde bulunan gök cisimlerinin çoğu bir farklılık yaşamadıkları sürece yörüngeleri öngörülerek takip ediliyor. Dünya’nın atmosferine bu cisimler çok büyük sıklıkla girerler.
YORUMLARA GİT (0)