MIM-23 Hawk

MIM-23 Hawk, Raytheon üretimi olup, orta menzilli hava savunma füzesidir. MIM-23 Hawk füzesi, ilk başta alçak irtifadaki uçan hava araçlarına saldırması için geliştirilmiştir. 1959 yılında Amerikan envanterine girmiştir. NATO’daki muadilleri başlıca (Aster, Patriot vs.) dışında çok ciddi bir rakibi yoktur. Türkiye ise elindeki HAWK sistemlerini Suriye, Libya ve Somali’de konuşlandırmıştır. MIM-23 Hawk, 1994 yılında Amerikan Ordusundaki yerini MIM-104 Patriot’a bırakmıştır.

MIM-23 Hawk

Ancak Amerika’nın MIM-23 Hawk sistemini savaşta kullanma fırsatı olmamıştır. Zaten Amerika’nın yüzlerce savaş uçağı olduğu için bu tür hava savunma sistemine çoğu zaman ihtiyaç duymamıştır. Eski HAWK sistemi hedefleri düşük irtifada vurmakta zorlanmaktaydı. Füze hedefi kara hedeflerine karşı seçmekte zorlanmaktaydı. Bu sorunlar doğrultusunda ABD Hawk iyileştirme programını başlatmıştır.

Hawk Faz-1

Hawk’ın Faz-1 modeli 1979 ile 1981 yılları arasında üretilmiş olup bu kapsamda Hawk sistemine AN / MPQ-55 radarı entegre edilmiştir. Ve Hawk’a birçok yeni özellik getirilmiştir.

Hawk Faz-2

Hawk’ın Faz-2 modeli 1983 ile 1986 yılları arasında sahaya çıkmıştır. Faz-2’de ise Hawk sistemine optik bir TAS (İzleme Yardımcı Sistemi) eklenmiştir. TAS elektronik saldırı ortamında Hawk’ın çalışabilirliğini artıran bir elektro-optik izleme sistemidir.

Hawk Faz-3

Hawk’ın Faz-3 modeli kapsamında, Hawk sistemine tek taramalı hedef algılama radarı ve yüksek irtifa eşzamanlı nişan sistemi eklenmiştir.

Hawk Faz-4

Patriot sistemi yüzünden 4.aşama asla tamamlanamamıştır. Tamamlansaydı Hawk sistemine geliştirilmiş bir füze motoru, yükseltilmiş elektro-optik izleyici ve anti-radyasyon füze tuzakları eklenecekti.

Hawk 21

Hawk-21 füzeleri daha büyük ve ölümcül bir etki bırakan, patlama parçalama savaş başlığı ile MIM-23K standartlarına yükseltilmiştir. Bu sayede kısa menzilli taktik balistik füzelere karşı daha etkilidir. En gelişmiş Hawk sistemi olan Hawk-21 Türkiye’nin ana vurucu hava savunma silahıdır.

MIM-23 Hawk Teknik Özellikleri

  • Uzunluk: 5 metre
  • Hız: 2,5-3 Mach
  • Maksimum İrtifa: 45.000 feet
  • Fırlatma Ağırlığı: 584 kg
  • Motor: Aerojet M22E8 katı yakıtlı

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

Füzeden Kaçınma Manevraları

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Ben Alaeddin Şimşek. Bu sitede editör ve yazar olarak görev yapmaktayım. İleride pilot olmayı düşünüyorum. Yazılarıma yorum yapmayı unutmayın. Ayrıca sosyal medya hesaplarıma da ulaşabilirsiniz. Hepinize kırımsız uçuşlar:)

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap