Nükleer İtki Nedir?

- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
İçindekiler
Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda sizlerle nükleer itki konusunu ele alacağız.
Nükleer enerji nedir?
Teknolojinin gelişmesi ve dünya nüfusunun artmasıyla tüm dünyada bir enerji kaynağı arama yarışı da başlamış oldu. İhtiyaç duyulan bu enerji kaynağı arayışı öyle bir boyuta ulaştı ki bu uğurda insanlar birbirlerini yok etmeye başladılar. Tam da bu noktada nükleer enerji devreye girdi. Atom çağı insanlığa barış yerine savaş getirmiş olsa bile bugün dünyada kullanılan en verimli ve temiz enerji kaynağı nükleer enerjidir.
Genelde bilinenin aksine nükleer enerji sadece elektrik santrallerinde kullanılmaz. İçerdiği yüksek potansiyel ile uzun süreler denizlerde bulunması gereken nükleer denizaltılarında ve dev uçak gemilerinde, sivil buz kıran gemilerde hem elektrik üretmek hem de pervaneleri döndürmek için kullanılır. Bu enerji kaynağı daha çok çeşitli alanlarda kullanılır. Kısaca nükleer enerji, atomun çekirdeğinden elde edilen ve birçok alanda kullanılan bir enerji türüdür.
Nükleer enerji kullanım alanları
• Uzay Araştırmaları
• Elektrik Üretimi
• Tıbbi tanı ve Tedavi
• Suç Araştırmaları
• Tarımsal Çalışmalar
Nükleer itki
Katı-kor nükleer termal roketlerin çekirdeğinde üretilen 2500 santigrat derecelik ısı ile sıvı hidrojen veya benzeri bir yakıt ısıtıp, egzozdan püskürtülerek itki elde edilir. Bu metot ile yakıt verimliliği olarak kimyasal roketlerden daha yüksek performans elde edilir.
Nükleer Motorlar Nedir?
Uzun uçuşlar için uygun olduklarından genelde uzay çalışmalarında kullanılan motorlardır. Uranyum, plütonyum gibi radyoaktif maddeler olduğu için radyasyondan korunmak için özel şekilli uzay araçlarının yapılması gerekmektedir. İki çeşit nükleer motor vardır.
1- Atom enerjisinin ısısından yararlanıp, itme gücü sağlayan gazın ısınmasından egzoz hızı elde etmek.
Radyoaktif maddenin bozulması sırasında oluşan enerji ya direkt olarak gazın ısıtılmasında kullanılır. Ya da ek sistemlerle elektrik enerjisine çevrilir. Sistemin avantajı, bozulma sırasında oluşan ürün çekirdeklerinin dışarı atılması gerekmiyor. Dezavantajı ise reaktörün sıcaklığı yakıt olarak kullanılacak gazdan daha fazla olmasıdır. Bir soğutma sorunu var ve ayrıca reaktörün etrafında çok güçlü koruma kalkanlarının konulması gereklidir. Sistem hacim ve ağırlık olarak fazla büyüktür.
2- Radyoaktif maddenin bozulması sonucu oluşan ışınımı kullanmak.
Sistem genelde basittir. Roketin arka kısmına radyoaktif madde sürülür ve maddenin bozulma hazından yararlanarak oluşan parçacıklar rokete bir itme kazandırırlar. Genelde radyoaktif madde plütonyumundur. Sistemin avantajı itme kuvveti için gaz kullanılmamasıdır. Dezavantajı ise bozulma işleminin düzenli olmaması ve kontrol edilememesidir.
Bu yazıyı da beğenebilirsiniz: