PAKİSTAN’DA AİRBUS A320 YOLCU UÇAĞI NEDEN DÜŞTÜ ?
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Pakistan Uluslararası Havayolları’na (PIA) ait Lahor-Karaçi seferini yapan Airbus A320 tipi yolcu uçağı, Karaçi kentinde Jinnah Uluslararası Havaalanı’na inişe geçtiği sırada yerleşim yerlerinin üzerine düştü. PK-8303 sefer sayılı uçakta 99 yolcu ve 8 mürettebat bulunuyordu. Son verilere göre kazada sadece 2 kişinin hayatının kurtulduğu açıklandı. Peki Havacılık tarihine geçen kötü anılardan birisi olan bu olayda A320 neden düşmüş olabilir?
Airbus A320 Almanya, Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve Hollanda ortaklığından oluşan Airbus S.A.S. ailesinin kısa ve orta menzilli uçağıdır. Airbus A320 serisi A318, A319, A320, A321 ve ACJ özel jet versiyonlarından oluşur. İlk uçuşunu 1988 yılında gerçekleştiren A320 serisi fly by wire Flight control sistemini kullanan ilk yolcu uçaklarıdır. Yolcu uçakları arasında bu güne kadar 4658 adetten fazla üretilerek en büyük rakibi Boeing 737’in arkasından ikinci sıradadır. Tek koridorlu, alçak kanatlı, tek kuyruklu yapıya sahiptir. Bir burun, iki adet kanatın gövdeye yakın kısımlarına yerleştirilmiş iniş takımına sahiptir. Kanadın direnci yüksek ve yüzeyi geniş, gövdeye yakın kısmına yerleştirilmiş 2 adet çift akıllı CFM 56 veya IAE V2500 model turbofan jet motorlarına sahiptir.
Airbus A320 serisi, uçak kazaları kayıtlarına göre 1988 yılından bu yana 15 ölümcül kazaya karıştı. Yaşanan üzücü kazalarda Airbus A320, toplamda 1140 kişinin hayatına mal oldu. En son 2015’te Fransa’da Airbus A320 model uçak Alp Dağları’na çakılarak 150 kişinin ölümüne neden olmuştu.
Kazayla ilgili verileri incelediğimizde; uçağın pilotu, son yaklaşmada kuleye yardım çağrısı yaparak, iki motorda da güç kaybı olduğunu bildirmiş, “geri dönüyoruz, motorları kaybettik” ifadelerini kullanmış. Kuleden uçağın inebileceği yönünde bir son çağrı kaydı mevcut. Yani iki pist de inişe hazır ve kuleden inebileceği bilgisi gelmiş ancak pilot pas geçerek bir tur attıktan sonra inmek istemiş. Benim tahminimce; motor arızası nedeniyle dengeli bir iniş yapamayacağını anlayarak pas geçen pilot, motorlardaki takat kaybı nedeniyle uçağı yeterli tırmanma hızına ulaştıramadığından, yakınlarda azami hasarla inebileceği bir alan bulmaya çalışırken maalesef havalimanı yakınındaki yerleşim yerine düşmüş olabileceği yönünde. Yani genel olarak kazanın sebebi itki sistemindeki arıza nedeniyle güç kaybı olarak görünüyor ancak kazalar asla tek sebepten olmaz. Uzman pilotlar kazayla ilgili yeni bilgiler geldikçe konuyu daha detaylı açıklayacaklardır. Kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Umarım bu tür kazalar bir daha asla yaşanmaz.