Paraşütle Atlayan İlk Türk Havacı Kadın
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Henüz bir ortaokul öğrencisi olan İzmirli Yıldız Uçman, uçaklara çok meraklıydı ve en büyük arzusu bir uçağa binerek uçmaktı. Yabancı bir dergide uçuş kıyafetli bir kadın pilot görmüş, içinde havacı olma isteği uyanmıştı. Önce Türk Hava Kurumu İzmir Şubesi Başkanlığına, ardından da Güzelyalı’daki Hava Üssü Komutanı Şefik Çakmak’a başvurarak havacı olmak isteğini bildirmişse de olumlu bir sonuç alamamıştı. Çünkü askeri okullara kız öğrenci alınmıyordu o zamanlarda…
1935 Ağustos’unda, Ankara’da Türk Hava Kurumu’na bağlı olarak Türk Kuşu adında bir havacılık okulu açıldığını öğrendiğinde, uçma hevesi bir kez daha alevlenmişti. Hemen Ankara’ya giderek başvuruda bulundu. O sıralarda Sabiha Gökçen ile yedi erkek arkadaşı eğitim amacıyla Rusya’ya gittiklerinden, okulun tek kız öğrencisi Yıldız olmuştu.
Sabiha Gökçen tarafından yetiştirilen dört kadın pilot arasındadır (diğerleri Edibe Subaşı, Nezihe Viranyalı ve Sahavet Karapas).
O yıllarda, bizdeki genç havacıları Rus uzmanlar çalıştırmaktaydı. Bir gün Rus uzmanlardan Romanof ona, “Paraşütle atlamak ister misin?” diye sordu. Ebette isterdi. Hemen çalışmalara başladılar. On beş gün sonra, 1935 Eylül’ünün rüzgarsız bir günü, Türk Kuşu’nun Ergazi alanında paraşütle atlama gösterileri yapılıyordu.
Yıldız’ı Sovyet yapısı iki kişilik R-5 bombardıman uçağına bindirdiler. Uçak havalandı, bir süre sonra uygun bir yere gelince hız kesti. Kesmesiyle de kanadın üstünde Yıldız’ın silueti görüldü. Akabinde de genç kız kendini boşluğa bıraktı. Çok geçmeden paraşüt açıldı. Yıldız ağır ağır inmeye başladı.
Yere indiği zaman orada bulunanlar Yıldız’ı alkışlamaya başladılar. Türkiye’nin ilk paraşütçüsü Abdurrahman koşup yanına gitti. Heyecanla onu kollarının arasına alarak kutladı: “Sen ne talihli bir insansın! Türkiye’nin paraşütle atlayan ilk kızı sen oldun! ”
1 Yorum
Verdiğiniz bu önemli bilgi için teşekkür ederim.
Celal Öcal