RWR (Radar Warning Receiver)

- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
RWR veya Radar Uyarı Alıcısı uçaklarda havadaki tehditleri algılama sistemi olarak kullanılmaktadır. Bu tehditler herhangi bir savaş uçağı veya aktif radar güdümlü bir füze olabilir. RWR bu gibi tehditleri algıladığında kokpitte pilotu hem sesli hem de görsel bir şekilde uyarmaktadır. Ana amacı radarları tespit edip sınıflandırmak ve pilota radarın nerede olduğunu göstermektir.
Tipik bir RWR sistemi, radar sinyallerini alan uçağın etrafına yerleştirilmiş çoklu geniş antenlerden oluşur. Alıcı periyodik olarak frekans bandını tarar ve alınan sinyallerin frekans, sinyal şekli, varış yönü, darbe tekrarlama frekansı vb. gibi çeşitli parametrelerini belirler. Bu veriler daha sonra tehdit önceliğine göre sıralanır ve görüntülenir.
RWR, tehditleri belirlemek, bunlardan kaçınmak, veya bunlarla saldırmak için de kullanılır. Örneğin bir savaş uçağı bir muharebe hava devriyesi (CAP) uçuşunda, RWR’deki düşman avcı uçaklarını fark edebilir ve ardından tehdidi bulmak ve onunla mücadele etmek için düşman savaş uçağına doğru gider. Ek olarak, RWR tehditleri belirlemeye ve sınıflandırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda RWR ekranında gözüken bazı semboller vardır. Baklava dilimi şekli içinde 15 sayısı var ise bu karşınızda düşman F-15’i vardır demektir. RWR ekranındaki sembolleri üzerinde özellikle durmak istiyorum.
⬉RWR tarafından belirtilen birincil tehdit.
⬉Tehdit, uçağınızı takip ediliyor/kilitlendi.
⬉En yeni tehdit algılandı.
⬉Havadan tehdit.
Aktif radar güdümlü bir füze uçağı takip ediyorsa, pilot, füzeyi geçmek veya ondan kaçınmak için hangi kaçış manevralarının gerçekleştirileceğini belirlemek için RWR’nin yön ve mesafe göstergesini kullanabilir. Örneğin, gelen füzenin kapanma hızı ve yönü, pilotun füzeden uzaklaşırsa, onu yakalama olasılığının düşük olduğunu veya hızlı bir şekilde kapanıyorsa, chaff, flare fırlatma zamanının geldiğini bildirebilmektedir.
Ayrıca SEAD uçakları genellikle, tipik bir RWR tarafından tespit edilenlerden çok daha uzaktaki tehditleri bulabilen ve sınıflandırabilen ve tehdit çemberlerini üst üste koyabilen HTS sistemine sahiptir. Hassas ve sofistike bir RWR ekipmanına sahiptir. Şimdi ise başlarda dediğim o sembollere geri dönelim. Size birkaç örnek ile biraz daha açıklayayım.
⬉RWR ekranındaki bu sembol MIM-23 HAWK Füze Sistemini tarif etmektedir.
⬉RWR ekranındaki bu sembol Patriot Füze Sistemini tarif etmektedir.
⬉RWR ekranındaki bu sembol ise F/A-18 savaş uçağını tarif etmektedir.
Bu yazımız da buraya kadardı. Umarım RWR sistemini size açıklayıcı bir şekilde anlatabilmişimdir. Yorum yapmayı ve sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın:)