Sonik Patlama Nedir ?
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Jetler alçak irtifada uçarken, ses hızını yani deniz seviyesinde ve 20 °C sıcaklıkta 343 m/s hızını geçmesiyle beraber ardında büyük bir gürültü oluşturur. Bu gürültü uçağın yani ses dalgasını oluşturan kaynağın, ses hızında veya ses hızından daha yüksek bir hızda uçmasıyla meydana getirdiği ses patlamalarıdır. Bu ses patlamasına ‘’sonik patlama’’ denir.
Peki sonik patlamalar nasıl oluşur ?
Ses hızının altında bir hızda uçan uçak ses dalgalarının ön tarafında yani uçağın burnunda sıkışmasına neden olur. Daha da hızlanarak ses hızına ulaşan uçağın oluşturduğu ses dalgaları ses duvarını geçemedikleri için üst üste gelerek birikmeye başlar ve yüksek enerjili bir ses dalgası oluşturur. Uçak ses hızını geçtiği anda ise ses dalgaları uçağın etrafında bir koni şeklinde yayılır. Uçak ses hızının üzerinde hareket ettiği süre boyunca sıkışan ses dalgaları uçağın arkasında koni biçiminde bir basınç oluşur. Oluşan basınç farkından dolayı havadaki nem ve su buharı yoğunlaşarak uçağın kuyruk kısmında koni şeklinde bir bulut oluşur ve ses patlaması yani sonik patlama gerçekleşir.
Bu patlama büyük bir bombanın patlamasıyla eş değer bir sese sahiptir ve yerde evlerin camlarının kırılması gibi birçok hasara sebep olabilir.