Türk Yıldızları
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
İsminden de anlaşılacağı üzere onlar Türk’ün Yıldızlarıdır. Onlar SOLOTÜRK gibi tek çıkmazlar. 8 uçağa kadar gösteri yapma kapasiteleri vardır. Tabi ki ekip yine göründüğü kadar değildir. 8 pilot dışında ayrıca 1 basın ve halkla ilişkiler subayı, değişik görevlerde 7 filo astsubayı ile 2’si subay 35’i astsubay ve 1’i uzman çavuş olmak üzere toplama 38 bakım personeli vardır.
Konya 3. Ana Jet Üs 132. Silah Taktikler ve Standardize Filo Komutanlığı bünyesinde NF-5 uçaklarının kullanıldığı Türk Yıldızları kurulmuştur.
Türk Yıldızları Ne Zaman ve Nasıl Kuruldu?
1972 yılından 1992 yılına kadar, Hava Kuvvetleri Komutanlığında devamlı olarak faaliyet gösterecek nitelikte akrotim teşkil edilmemiştir. Akrobasi hareketleri eğitim uçuşları içinde icra edilmiştir. 1972 yılından 1992 yılına kadar geçen yirmi yıl süresince sadece akrotim niteliği taşıyan hava gösterileri yapılmamış, bunun yerine çeşitli törenlerde kısıtlı sayıda akrobasi hareketlerini içeren hava gösterileri düzenlenmiştir.
Geçmişten Günümüze Türk Yıldızları
Türk Yıldızları dünya akrotiminde 1. sırada gelir ve bütün bunları bilgisayar veya benzeri bir alet kullanmadan göz kararıyla yaparlar.
1911 yılında kurulan Türk Hava Kuvvetleri kendini Balkan Savaşları‘nın içinde bulmuştur. İlk akrobasi Pt. Tğm. Fazıl Bey‘in, 5 Mart 1914‘te 400 m irtifada viril yapmayı başarması ardından diğer pilotlar da çeşitli akrobasi hareketleri denemeleriyle başlar. 31 Ocak 1944‘te Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı kurulur ve Türkiye’nin NATO üyesi olduğu 1952 yılından sonra Türk Hava Kuvvetleri‘ndeki modernizasyon çalışmaları daha da hızlanır ve kısa sürede pervaneli uçakların yerini jet uçakları almaya başlar.
Türk tarihinde şimdiye kadar 1’den fazla uçakla gösteri yapan 7 akrotim olmuştur:
· Milli:
Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde, günümüzdeki modern ve ileri teknolojideki havacılık anlayışına uygun nitelikteki ilk akrotim; Millî adıyla, jet dönemine geçilmesinin hemen ardından 1952 yılında kurulur. Türk Hava Kuvvetlerinin ilk jet üssü olan Balıkesir 9’uncu Hava Üs Komutanlığında kurulan bu akrotim, F-84 G Thunderjet uçaklarını kullanmıştır.
1952-1962 yılları arasında faaliyet gösteren Millî çağrı adlı bu ilk tim önemli başarılara imza atmıştır. Türkiye’de çok sayıda uçuş gösterisi yapan Millî; yurt dışında da (İtalya ve Belçika gösterileri) ile adından söz ettirmeyi başarmıştır.
· Uçan Kuğular:
Eskişehir 4’üncü Hava Üs Komutanlığında 1955 yılında kurulan ikinci timin çağrı adı UÇAN KUĞULAR’dır. Kırmızı beyaz renklere boyanmış ve burun kısımlarına kuğu motifi işlenmiş F-86 E Sabre uçaklar kullanan bu akrotim, faaliyetlerine 10 yıl süreyle devam etmiştir. Uçan kuğular 1964 yılında yaptığı dokuzlu ve on ikili gösteriler ile Türk ve dünya havacılık tarihinde önemli bir yer kazanmıştır.
· Akrep:
Türk Hava Kuvvetlerinde Üçüncü Akrotim Diyarbakır 8’inci Hava Üs Komutanlığında 1957 yılı sonlarına doğru kurulan AKREP çağrı adlı akrotim 1959 yılına dek faaliyetlerini sürdürmüştür. Kullanılan uçak tipi F-84 G olan akrotim, yurt içi ve yurt dışında (Pakistan) çeşitli gösterilere katılmıştır.
· Yarasalar:
Yarasalar çağrı adını taşıyan bu akrotim 1964 yılında Merzifon 5’inci Ana Jet Üs Komutanlığında kurulmuştur. Uçak tipi F-86 E Sabre olan ve siyah-beyaz renklere boyanmış özel bir motif taşıyan uçaklara sahip bu akrotim, iki yıl süreyle faaliyet göstermiş, beşli, dokuzlu ve on ikili akrobasi gösterileri yapmıştır.
· Kartal (Coşkun):
1966 yılında kurulan ve 1966’dan 1971’e kadar KARTAL ÇAĞRI adıyla anılan bu akrotim, 21 Mayıs 1971’de timde görevli Hv. Plt. Ütğm. Coşkun TURAN’IN görev uçuşunda şehit olmasından sonra COŞKUN ÇAĞRI adını almıştır. Bandırma 6’ncı Ana Jet Üs Komutanlığında kurulan akrotimin uçak tipi F-5 A Freedom Fighter’dır. COŞKUN ÇAĞRI adlı akrotim Türkiye’de ve dünyada (1971 İtalya) uçuş gösterileri yapmıştır.
· Akrotim:
1971 Malazgirt Zaferi’nin Dokuzyüz’üncü Yıl Dönümü kutlamalarında uçuş gösterileri yapmak amacıyla 1971 yılında Merzifon 5’inci Ana Jet Üs Komutanlığında kurulmuştur. Sadece bu tören için oluşturulan akrotimin uçak tipi F-5A (Freedom Fighter)’dır.
· Türk Yıldızları:
20 yıllık bir aradan sonra tekrar bir akrotim ekibi oluşturma kararı alan Türk Hava Kuvvetleri, 20’nci Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halis BURHAN’ın direktifleri doğrultusunda akrotim kurulması çalışmalarına başlamıştır. 3’üncü Ana Jet Üs 132’nci Silah Taktikler ve Standardize Filo Komutanlığı bünyesinde bir akrotim kurulması için 11 Eylül 1992 tarihinde onay alınmış, dörtlü NF-5 kolundan oluşacak şekilde bir akrotimin kurulması emri 7 Kasım 1992 tarihinde yayımlanmış ve 25 Aralık 1992 tarihinde dört NF-5 Uçağı ile eğitimlere başlanılmıştır.
‘Türk Yıldızları’ adı verilen akrotim, ilk gösterisini dört NF-5A/B Freedom Fighter Uçağı ile 18 Haziran 1993 tarihinde 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı Akıncı/Ankara’da icra etmiştir.
Türk Yıldızlarının Kullandığı Uçak
Türk Hava Kuvvetlerinde 1987’den bu yana kullanılan NF-5’ler, akrobasi çalışmaları esnasında uçuş sistemleri ve performansları sayesinde akrobasi uçuşuna en uygun uçak olarak seçilmiştir. Dünya havacılık literatürü tarandığında F-5 uçağının dizaynının, süpersonik jet uçuşuna en uygun uçak dizaynı olarak tanımlandığı görülmektedir.
Eskişehir 1’inci Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığınca, Ağustos 1993’te başlatılan proje kapsamında;
- Aerodinamik sürüklemeyi arttıran chaff / flare dispanser üniteleriyle, top namluları sökülerek iptal edilmiş, bu bölgelere yapısal tadilat uygulanmıştır.
- Borda paneli, pilotlara kullanım ve görüş kolaylığı sağlamak için yeniden tasarlanmıştır.
- Daha iyi görüş alanı sağlamak için, kokpitte yer alan aynalar, F-4 uçaklarında kullanılan aynalarla değiştirilip, ilave bir ayna takılmıştır.
- Uçağın gösteri amacıyla duman salabilmesi için, yakıt deposu olarak kullanılan kanat ucu depolarının diğer depolarla irtibatları kesilerek boya tankına dönüştürülmüş, tank içindeki boyanın egzoza pompalanabilmesi için boya tankı içine hidrolik bir pompa takılmıştır.
- Uçakların gövdesi şu anki hâline boyanmıştır.
· Türk Yıldızları Akrobasi Timi’ne tahsis edilen dokuz adet NF-5A ve bir adet NF-5B uçağında yapılan tadilat ve değişiklikler Temmuz 1994’te bitirilerek birliğine teslim edilmiştir. Yapılan tadilatlara ilave olarak, uçuş sonrası performans değerlendirmelerinin etkinliğinin arttırılması maksadıyla 2000 yılında uçaklara üç eksenli VTR (kamera kayıt sistemi) sistemi eklenmiştir. Türk Yıldızları 2010 yılından itibaren modernize edilmiş NF-5 2000 uçakları ile gösterilerini gerçekleştirmektedir. Şu anda tim görevine “10” adet NF-5A 2000 ve “6” adet NF-5B 2000 uçağı ile devam etmektedir.
Nf-5 Uçağının Teknik Özellikleri:
· Uzunluk: 47,2 feet
· Genişlik: 25,8 feet
· Yükseklik: 13,2 feet
· Ağırlık: 14689 lb
· Takat: 2×2925 lb
· Takat: A/B 2×4300 lb
· Yakıt: 3964 lb
· Yakıt Tipi: jp-8 / jp-4
· Azami Sürat: 710 knot (1315 km/saat)
· G Limitleri: 7,33 / -3,0
· Dönüş Yarıçapı: 4800 feet / 0,82 mach / 5,5 G / 11 degrees in one second
· Motor Tipi ve Gücü: 2xGE J-85-CAN-15 / 2×4300 lb’dir.
Türk Yıldızlarının Amacı Nedir?
· Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil etmektir.
· Türk Silahlı Kuvvetleri’ni tanıtmaktır.
· Türk Hava Kuvvetleri’nin disiplin ve etkinliğinin anlatılmasına katkıda bulunmaktır.
· Türk halkının silahlı kuvvetlere olan güven duygusunu pekiştirmek ve gençlerin havacılığa olan sevgisini artırmaktır.
Onu Diğerlerinden Ayıran Özellikleri
· Dünyada sekiz süpersonik savaş uçağıyla gösteri yapan ilk akrotimdir.
· 24 Ağustos 2001 tarihinde Bakü/Azerbaycan’da gerçekleştirdikleri; bir milyondan fazla seyircinin izlediği gösterileri ile bu alanda bir rekora sahiptir.
· Türk Hava Kuvvetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen kurulan tek akrotimdir.
Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:
4 yorum
Bu işi ne kadar sevdiğini biliyorum.Bir solotürk olmak istesen bile diğer yazılarında da çok iyi iş çıkarıyorsun. Her şey gönlünce olsun. Makalelerini çok seviyorum. Devamını isteriz.
Yine çok iyi bir iş çıkarmışsınız solotürk yazınızdan sonra siteye daha çok ilgi duydum makaleleriniz çok güzel başarılarınızın devamını dilerim
Çok teşekkür ederim.
Eğer havacılık ile ilgili merak ettiğiniz ve sitemizde olmayan bir konunuz varsa, bize bildirebilirsiniz.
Çok teşekkür ederim. İyi ki varsınız.