Uçak Basınçlandırma Sistemi (Kabin Basıncı)
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Uçak içi basınçlandırma sistemi yani diğer bir adıyla kabin basıncı, uçakla yolculuk yaparken rahat nefes almamızı sağlayan bir sistemdir.
Uçaklar gökyüzünde uçarken yağmur, fırtına, türbülans vb. gibi zorlu hava koşulları alçak irtifalarda meydana gelir. Alçak irtifalarda hava yoğun olduğu için hava direnci ve sürtünme sebebiyle uçağın hızı azalarak motorlar düşük irtifalarda daha fazla yakıt harcamaya başlar.
Bu yüzden yakıt tasarrufu sağlamak ve emniyetli yolculuk yapmak için uçaklar yüksek irtifalarda uçarlar.
Fakat uçaklar yüksek irtifalara tırmandıkça oksijen seviyesi düştüğü için uçak kabini basınçlandırılarak içerideki hava sıkışır ve oksijen seviyesi artarak uçaktayken rahat nefes almamız sağlanır.
Peki uçakla seyir halindeyken oluşabilecek herhangi bir teknik sebeple kabin basıncı düşerse ne olur?
Uçak basınçlandırma sistemi üç kısma ayrılır. Kokpit ekibi basıncı, yolcu kabini basıncı ve taşınabilir basınçtan oluşur. Kokpit ve kabin basıncı bölümleri birbirinden ayrıdır.
Uçakta basınç düşmeye başlarsa, uçağın bilgisayarı kokpit ekibini uyarır, aynı anda kabin bölümünde bulunan yolcuların başının üstündeki bölmeden yolcuların takması için geçici oksijen maskeleri düşer. O sırada kokpitte bulunan pilotlar uçak basıncını normal seviyeye getirebilmek için seyir irtifasını 10.000 feete (3048,0 metre) alçaltarak oksijen seviyesini arttırmaya çalışır.
Yolcuların taktığı geçici oksijen maskeleri sadece 15 dakika daha rahat nefes almayı sağlar. Eğer bu zaman diliminde pilotlar uçağın irtifasını 10.000 feete düşüremezse 15 dakika sonra uçakta bulunan bütün yolcular hipoksi (oksijen yetmezliği) geçirmeye başlar yani kana oksijen taşıyan kan hücreleri taşıma görevini düzgün yapamaz ve hücrelerin işlevlerini düzgünce yerine getirememesinden dolayı kanın oksijene doyması güçleşir ve dokularda oksijen yetersizliği oluşmaya başlayarak kişi bilincini kaybeder ve bayılmaya başlar.
Böyle bir durumun oluşmaması için uçak seyir halindeyken dışarıda bulunan hava, uçağın motorlarında bulunan hava kompresörleri sayesinde içeri alınarak basınçlandırılır. Basınçlandırılan hava yakıt ile yakmak için yanma odasına gönderilir ve basınçlı havanın bir kısmı kabin için gerekli ısı ve nem şartlarını ayarlayarak yüksek oksijen seviyesine sahip hava kabine gönderilir ve kabin içerisindeki hava sıkıştırılarak kabin basınçlandırılmış olur.
Fazla hava ise uçağın arka alt kısmında bulunan aut flowvalve sistemi ile dışarıya atılır. Böylece kabinde her zaman taze hava dönüşüm içerisinde olur.