Üçüncü Nesil Savaş Jetleri (1960-1970)
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
1960’lı yılların başından yaklaşık 1970 yılına kadar olan süreyi kapsamaktadır. Bu dönemde ikinci nesil uçaklara ait yeniliklerin daha da olgunlaştığı görülmüş, manevra kabiliyeti ve havadan yere taarruz yetenekleri en dikkat çeken yenilikler olmuştur. Kokpitlerde kullanılan buharlı göstergelerin yerini analog göstergeler almaya başlamıştır. Dikey/kısa kalkış ve iniş amaçlı teknolojiler kullanılmaya başlanmıştır.
Hava-hava füzelerinin etkili menzili oldukça artmıştır. Ayrıca hava-yer taarruz yetenekleri bu dönemde çok hızlı gelişmiştir. Arazi takip sistemlerinin kullanılmaya başlanmasıyla yere taarruz kabiliyeti iyileştirilmiştir. AGM-65 Maverick gibi elektro-optik güdümlü hava-yer füzeleri standart mühimmat haline gelirken, lazer güdümlü bombalar hassas vuruş kabiliyetini arttırmıştır. Hedefleme podlarının geliştirilmesiyle, hassas güdümlü mühimmatlar kullanılmaya başlanmıştır.
Uçak motorlarının güvenilirliği artarken, jet motorları dumansız çalışmaya başlamıştır. Dumansız motorlar sayesinde, uçakların çok uzaklardan görülebilme zafiyeti ortadan kalkmıştır.
Bu nesildeki savaş jetlerinin eski nesil savaş jetlerine göre daha gelişmiş olmasının sebebi tecrübedir. Daha önceki nesildeki uçaklardan edinilen tecrübeye göre daha hızlı bir ilerleme olmuştur. Ayrıca teknoloji de gelişmeye devam ettiği için yeni özellikteki silahlar, radarlar vs geliştirildiği için bu uçaklar önceki nesildeki uçaklara göre daha gelişmiş özelliklere sahiptir.
3.Nesil Savaş Jeti Örnekleri
- McDonnell Douglas F-4 Phantom ABD, 1958
- Northrop F-5 Tiger ABD, 1959
- Mikoyan MiG-25 Foxbat Rusya, 1964
- British Aerospace Harrier İngiltere, 1967
- Saab 37 Viggen İsveç, 1967