Uluslararası Havacılık Otoriteleri Ve Kuruluşları

Uluslararası Havacılık Otoriteleri Ve Kuruluşları


1)ICAO (Internatıonal Civil Aviation Organization/ Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu)
Uluslararası sivil havacılık otoriteleri içinde en çok üye sayısına sahip ve yaptırım gücü en fazla olan kuruluştur. Chicago sözleşmesinde kurulmasına karar verilmiştir. 191 devlet üyedir. temel işlerini uçuş Emniyeti ve güvenliğine ilişkin uluslararası kurallar ve Politikalar geliştirerek sivil havacılığın uluslararası düzeyde düzenli gelişimini ve uygulanmasını sağlamaktadır günümüzde ICAO ekleri (annex) geliştirmiş ve sürekli güncellenmiştir. güncel annex kişi sayısı 19’dur.
2) FAA (Federal Aviation Administration)
1958 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulan sivil havacılık örgütüdür. en önemli görevi Amerika’nın ulusal Hava Sahası içerisindeki Hava trafik akışının emniyetli düzenli ve verimli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu kapsamda havacılık emniyetini artırmak için gerekli yasal düzenlemeleri yapar. sivil havacılığın gelişmesi için yeni teknolojilerin kullanılması gibi konularda sektörü destekler.
3) Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı (EASA/ European Aviation Safety Agency)
Avrupa Birliği üye ülkelerinin oluşturduğu bu ajansın amacı Avrupa Birliği içindeki her türlü hava aracı, uçuş üretim, denetleme, ile ilgili mevzuatların oluşturulması ve uygulanmasını kontrol edip uçuş ve yer güvenliğini sağlamaktır Merkezi Almanya’nın Köln şehrindedir. 28 tane üyesi vardır.
4)Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (Air Transport Assicoation)
Havayolu ve yer hizmet şirketlerinin üye olabildiği Uluslararası bir ticaret kuruluşudur. Bu kuruluş 1945 yılında Küba’da emniyetli güvenli ve ekonomik hava ulaşımını sağlayabilmek amacıyla kurulmuştur. 260 tane üye havayolu işletmesi vardır.
5) Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC/European Civil Aviation Conference)
Havacılık güvenliği alanında mevzuat geliştirme ve üye ülkelerde güvenlik denetimlerinin yapılmasıdır. 44 tane üyesi vardır. Merkezi Paris FC kuruluş amacı Avrupa hava ulaşımında ki gelişmelerin izlenmesi amacıyla daha iyi bir koordinasyon ve işbirliği sağlamak sivil havacılıkta Emniyet ve güvenliği en üst seviyeye çıkarılabilmesi amacıyla toplantı ve eğitim düzenler.
6)Avrupa Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (Euro Control /European Organisation For The Safety Of Air Navigation)
ICAO ve ECAC kuruluşlarının ardından II. Dünya Savaşı sonlarında hızlı bir artış gösteren Batı Avrupa seyri seferinde ortak kuralların uygulanması amacıyla Bir kuruluşun oluşması gündeme gelmiştir. Brüksel’de Belçika Almanya Fransa İngiltere Hollanda tarafından imzalanarak 1963 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu örgütün hedefi tek bir Avrupa şeması oluşturmaktı. bu sayede Avrupa havacılığının daha güvenli daha emniyetli ve çevreye daha Dost hale gelmesine katkıda bulunmaktır. Günümüzde 41 tane üyesi bulunmaktadır.
7) Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI/Airports Council International)
1991 yılında kurulmuştur. ACI’nın amacı hükümetler ve uluslararası kuruluşlar ile havalimanlarının çıkarlarını temsil ederek havalimanlarında standartları Politikalar ve önerilen uygulamaların geliştirilmesini, standartlarının yükseltilmesine bilgi ve eğitim olanaklarının sağlanması amaçlamaktadır.
ULUSAL SİVİL HAVACILIK OTORİTELERİ
1945 tarihinde Chicago Konferansı’nın ardından kurulmuştur. Bugünkü adıyla Ulaştırma ve altyapı Bakanlığı’nın temel görevi Türkiye’nin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme sistem ve hizmetlerinin ülkenin ihtiyacına uygun olarak tesisi ve geliştirilmesidir. Bakanlığının görevleri içerisinde havacılığa ilişkin faaliyetlerin yürütülmesinde rolü ve etkisi bulunan Üç Genel Müdürlük: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM), Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) altyapı yatırım Genel Müdürlüğü bulunur. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün en temel görevi Türk sivil havacılık sisteminde hava taşımacılığına ilişkin tüm faaliyetlerin emniyetli ve verimli şekilde gerçekleşmesini sağlamak hava taşımacılığına ilişkin hizmetleri adil bir rekabet ortamında gerçekleşmesi amacıyla Politikalar üretmek stratejiler geliştirmek, düzenlemeler yapmak düzenlemeleri uygulamaya aktarmak ve mevzuatlara uygunluğunu denetlemektir.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap