UPL (Ultralight Pilot Lisansı) Nedir?

İçindekiler

UPL

ULRALİGHT PİLOT LİSANSI (UPL)

UPL (Ultralight Pilot Licance), ”Ultra Hafif Uçak Pilot Lisansı” anlamına gelir. Maksimum kalkış ağırlığı 600 kg ve altında olan Microlight, Ultralight ve Gyrocopter araçlarını uçurmak için gerekli olan ve sadece ülkemizde geçerlilik sağlayan bir lisans çeşididir. Genellikle amatör olarak sportif havacılıkla ilgilenenlerin aldığı ve lisans sahibi pilotların hobi uçuşları gerçekleştirdiği bir lisanstır. Ultralight Pilot Lisansı almak isteyenlerin öncelikle 17 yaşından gün almış olması ve 2. Sınıf Sağlık Sertifikasına sahip olma şartlarını sağlaması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan tüm amatör havacılar, UPL eğitimi veren uçuş okullarına katılabilirler.

Ortalama 2 ay süren bu eğitimde, teorik ve pratik uçuş eğitimleri verilir. Yaklaşık 45-50 saatlik teorik uçuş eğitimlerini tamamlayan adaylar, uçuş eğitimi safhasına geçerek, hafif hava araçlarını kullanmayı öğrenirler. Uçuş okulunda 25 saat uçuş yaptıktan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen kontrol pilotu ile 01:30 saat kontrol uçuşunu başarı ile tamamlayan aday, lisans almaya hak kazanır. UPL lisansının bitiş süresi yoktur fakat 2 yılda bir uçuş okulunda 1 saat kontrol uçuşu yapılarak yenilenir.

UPL Pilot Lisansına sahip olan herkes kalkış ağırlığı 600 kilograma kadar, 2 kişilik tek motorlu olan;

  • Sabit Kanat Ultralight
  • Microlight-
  • Ultralight Helikopter
  • Gyrocopter

hava araçlarını kullanabilir.

ULM Baisy-Thy - Our flights

UPL TEORİK DERS İÇERİKLERİ:

Teorik ders eğitimi; eğitim safhasının ilk aşamasıdır ve eksiksiz olarak tamamlanmadan uçuş eğitimlerine devam edilememektedir. Teorik ders sınavından %75 başarı sağlanması gerekmektedir. Başarıyla tamamlayan aday uçuş eğitimi safhasına geçer.

1-   HAVA HUKUKU       (04:00 saat)

2-   GENEL HAVA ARACI BİLGİSİ       (04:00)

3-   UÇUŞ PERFORMANSI VE PLANLAMA   (04:00)

4-   İNSAN PERFORMANSI VE LİMİTLERİ    (04:00)

5 –  METEOROLOJİ         (04:00)

6-   SEYRÜSEFER            (04:00)

7-   UÇUŞ PRENSİPLERİ            (04:00)

8-  HABERLEŞME USULLERİ  (04:00)

9-  SMS   (02:00)

10- İLK YARDIM  (04:00)

11-  ACİL DURUM PROSEDÜRLERİ

Teorik ders eğitimi; eğitim safhasının ilk aşamasıdır ve eksiksiz olarak tamamlanmadan uçuş eğitimlerine devam edilememektedir. Teorik ders sınavından %75 başarı sağlanması gerekmektedir. Başarıyla tamamlayan aday uçuş eğitimi safhasına geçer. Uçuş eğitiminde de kontrol uçuşuna kadar başarılı olan adaylar lisans almaya hak kazanarak ister amatör isterse profesyonel olarak uçuşlarını gerçekleştirebilir. Eğer lisans sahibi pilot, yurt dışında uçuş yapılmak isterse farklı süreçlere dahil olarak yurt dışında uçmaya elverişlilik için lisanslandırma işlemlerini yapması gerekmektedir.

Norman Surplus, First Man to Circumnavigate the World in an Autogyro — Best Of Belfast

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

Gyrocopter

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap